Linkovi

Uz nezapamćene mjere sigurnosti danas počinje konvencija Demokratske stranke (26/7/04) - 2004-07-26


Bivši predsjednik Bill Clinton danas će biti u žarištu pozornosti kad započne Nacionalna konvencija Demokratske stranke na kojoj će održati glavni govor večeri. On bi se delegatima trebao obratiti u 22 sata po lokalnom vremenu na zaključenju prvog dana konvencije.

Danas će se okupljenima govorima obratiti i bivši predsjednik Jimmy Carter, senatorica Hillary Rodham Clinton i bivši predsjednik Al Gore. Četverodnevna konvencija naglašavat će postignuća senatora Kerryja, odlikovanog veterana iz vijetnamskog rata, tijekom njegova četiri mandata u Senatu. Senator Kerry, koji se danas nalazi u Floridi, na Konvenciju stiže u srijedu, a u četvrtak će i službeno prihvatiti nominaciju.

Savezna američka vlada potrošit će najmanje 50 milijuna dolara za mjere sigurnosti tijekom konvencije – prvog takvog događaja nakon terorističkih napada na Sjedinjene Države. Policija, vojni zrakoplovi, brodovi i vojska patrolirat će u i oko Bostona u onom što američki mediji nazivaju "sigurnosnim mjerama bez presedana".

Istovremeno, danas predsjednik Bush održava sastanak sa savjetnicom za nacionalnu sigurnost Condoleezom Rice na kojem će prodiskutirati usvajanje preporuka Povjerenstva koje je istraživalo okolnosti terorističkih napada od 11. rujna 2001. godine.

Inače i predsjednik Bush i njegov protukandidat – senator John Kerry – obećali su hitno poduzimanje akcija kako bi se provele te preporuke. U intrevjuu New York Timesu, senator Kerry je rekao da bi – ukoliko bude izabran – odmah provesti većinu kongresnih preporuka za jačanje sigurnosti zemlje. On nije rekao koje od preporučenih mjera smatra važnijima, ali je istaknuo da je pročitao cijeli izvještaj komisije u kojem je našao najmanje 24 preporuke koje bi odmah proveo.

XS
SM
MD
LG