Linkovi

Demokrati se slivaju u Boston (26/7/04) - 2004-07-26


Pod naslovom “Demokrati se slivaju u Boston, zahuktali ali slavljenički raspoloženi”, New York Times navodi da su se demokrati okupili “puni ljutnje prema predsjedniku Bushu, ali podržavajući Kerryev poziv da sljedeća četiri dana utišaju napade na predsjednika.” Umjesto napada na predsjednika, organizatori očekuju “pozitivne poruke” – piše Washington Post, koji kaže da će večerašnjim govorom, bivši predsjednik Clinton podsjetiti glasače na ekonomsko blagostanje 90-ih godina.

Los Angeles Times naglašava da će misija senatora Kerrya ovog tjedna biti da uvjeri neodlučne glasače da podrže njega. A da je “predsjednička utrka” tijesna pokazuju najnoviji rezultati ankete koju su proveli najtiražniji USA Today, televizijska mreža CNN i Gallupov institut. Anketa koja je provedena u tri najneodlučnije savezne države – Floridi, Ohiju i Missouriju – pokazuje da ni Bush, ni Kerry nemaju ni u jednoj od tih država pouzdanu prednost. Demokratski kandidat je u Ohio-u, istina, dobio 5 posto glasova više, ali je sadašnji predsjednik dobio 4 posto više u Floridi, dok su u Missouriju potpuno izjednačeni – piše USA Today.

…A iz Christian Science Monitora izdvajamo prilog o potpuno drugoj temi. Pod naslovom “Srpske izbjeglice vraćaju se u svoju domovinu”, bostonski list u reportaži iz Like piše o Sonji Leka, jednoj od 137 tisuća izbjeglica koji su se vratili u Hrvatsku. “Povratnici nailaze na vrlo teške prepreke; mnoge od njihovih kuća su uništene, ili se netko u njih uselio, nezaposlenost je visoka, a infrastruktura je vrlo slaba u ruralnim područjima u kojima su Srbi svojedobno činili trećinu stanovništva, a međunacionalne napetosti i dalje traju”.

Christian Science Monitor nastavlja da je povratak srpskih izbjeglica postao prioritetni zadatak u Hrvatskoj koja se priprema za članstvo u Europskoj uniji 2007.godine. Usvojena je politika kojom se olakšava obnova kuća, povrat imovine, porast zaposlenosti i socijalne integracije… i prvi su znakovi pozitivni – broj povratnika je u porastu – ocjenjuju izvjestitelji Christian Science Monitora.

XS
SM
MD
LG