Linkovi

Film tjedna: 'Bourneova nadmoć' (26/7/04) - 2004-07-25


Matt Damon ponavlja svoju ulogu tajnog ubojice Jasona Bournea u napetom špijunskom trileru, snimljenom po bestselleru Roberta Ludluma.

U hitu iz 2002. godine, "Bourneov identitet", amnezični Jason Bourne otkriva da je ustvari tajni agent CIA-je, koji je prošao posebnu obuku za 'najubojitije'. Sada, dvije godine kasnije, u filmu "The Bourne Supremacy - Bourneova nadmoć" njegova ga prošlost sustiže.

Matt Damon kaže da u načelu ne voli snimati nastavke filmova, ali mu se činilo da drugi film o Bourneu donosi publici i bolje razumijevanje samog lika i njegovog tajnog i opasnog svijeta.

U prvom filmu, on bježi spašavajući vlastiti život. U ovom, pak, određene okolnosti ga navode da se sučeli sa svojim progoniteljima i napadne ih jednakim žarom kojim je ranije bježao. Ovdje ga se može vidjeti kako i radi ono što najbolje zna, ono čemu su ga na obuci naučili. Meni osobno je najdraži dio u kojemu pokazuje efikasnost potrage, kada u samo pola dana uspije pronaći jednu ženu koja radi u CIA-i - od grada u kojemu se nalazi, hotela, i broja sobe, pa do toga kako ona izgleda.

Film "Bournova nadmoć" holivudski je redateljski debi za britanskog filmaša Paula Greengrassa, koji smatra da je lik Bournea sjajno prilagođen kombinaciji holivudske akcije pune energije i realističnog dokumentarca.

"Mislim da je jedna od stvari koje čine filmove o Jasonu Bourneu izuzetnima činjenica da ljudi shvaćaju da on nije super-junak, nego stvarna osoba, koja utjelotvoruje pozitivne vrijednosti. Usporedimo Bournea s Jamesom Bondom. Bond je super-junak koji se stalno oslanja na tehnološki najmodernije ubojite spravice; on je okrutan, ženomrzac i imperijalistički avanturist. Bourne je, s druge strane, mnogo suvremeniji i relevantniji, on je lik koji se može osloniti samo na sebe.

Njemačka pjevačica i glumica Franka Potente ponovno glumi ženu koja unosi ljubav u Bourneov samotnički život, a svoju ulogu analitičarke CIA-je ponavlja i Julia Stiles. Novozelanđanin Karl Urban glumi glavnog negativca, a Škot Brian Cox veterana CIA-je. Film je sniman na lokacijama diljem svijeta - od Indije, preko Berlina, pa do Moskve, gdje se zbiva jedna od najuzbudljivijih scena jurnjave automobilima ikada viđena na velikim ekranima.

XS
SM
MD
LG