Linkovi

Palestinska kriza (25/7/04) - 2004-07-24


Predsjednik Palestinske uprave Jaser Arafat smijenio je svojeg rođaka Musu Arafata s položaja novoimenovanog šefa sigurnosti u pojasu Gaze. Njegovo imenovanje izazvalo je prosvjede i nasilje, u kojima je sudjelovalo oko dvije tisuće Palestinaca. Više od deset ljudi je tom prilikom ranjeno. Prosvjednici su tvrdili da je imenovanje Arafatovog rođaka samo još jedan primjer nepotizma i korupcije u Palestinskoj upravi.

Za pomoć Palestincima izdvojene su milijarde dolara. Sjedinjene Države su jedan od najvećih donatora pomoći, te izdvajaju sredstva za nevladine organizacije i Ujedinjene narode. Drugi veliki donatori su Japan, članice Europske unije, Norveška, Međunarodni monetarni fond i zemlje Arapske lige. No, tijekom godina, palestinski su dužnosnici otuđili velik dio tih sredstava kako bi se obogatili. Studija Međunarodnog monetarnog fonda iz 2003. pokazuje da je između 1995. i 2000. oko 900 milijuna dolara preusmjereno u posebni bankovni račun koji kontrolira Jaser Arafat. Članovi njegove obitelji i drugi palestinski čelnici također su imali koristi od strane financijske pomoći.

Nemiri u Gazi, kazao je glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan, predstavljaju ozbiljnu krizu. Gospodin Annan je kazao da je Palestinci moraju poduzeti korake da bi uspostavili kontrolu nad situacijom, jer će bez toga, biti vrlo teško postići bilo kakav napredak.

Američki državni tajnik Colin Powell opisao je palestinsku situaciju kao kaotičnu.

"Već dugo izražavamo uvjerenje da Palestinska uprava mora provesti potrebne reforme, da Palestincima treba premijer koji će imati realne ovlasti, netko tko će doista imati kontrolu nad svim snagama sigurnosti i nad instrumentima vlasti. To se još nije dogodilo," rekao je.

Gospodin Powell je kazao: "Sada je na palestinskom narodu i palestinskom čelništvu da odluče kako će krenuti naprijed".

"Vjerujemo da ispravni put naprijed uključuje predavanje vlasti, prave izvršne vlasti, iz ruku Jasera Arafata palestinskom premijeru, te poduzimanje koraka za dobrobit Palestinaca od strane tog premijera. Kada se to dogodi, možemo krenuti naprijed i s mirovnim planom. Možemo ne samo rješavati sigurnosne probleme, već i ekonomske probleme koji pogađaju palestinski narod," izjavio je.

O palestinskim političkim reformama razgovaralo se prošle godine na summitu u Aqabi u Jordanu, na kojem su sudjelovali predsjednik George Walker Bush, jordanski kralj Abdulah, izraelski premijer Ariel Sharon i Mahmoud Abbas, tadašnji palestinski premijer. No, Palestinci nakon tog summita nisu poduzeli nšta. Kako je rekao državni tajnik Powell, za to je kriv Jaser Arafat.

XS
SM
MD
LG