Linkovi

Intenzivira se američko-hrvatska vojna suradnja (24/7/04) - 2004-07-24


Hrvatsko i američko ministarstvo obrane zadovoljni su napretkom u zajedničkim projektima od kada je američki ministar obrane Donald Rumsfeld posjetio Hrvatsku u veljači ove godine. Takva ocjena iznesena je u zajedničkoj izjavi nakon sastanka hrvatskog ministra obrane Berislava Rončevića i vršitelja dužnosti pomoćnika američkog ministra obrane za međunarodnu sigurnosnu politiku Jamesa MacDougalla koji su se sastali jučer u Washingtonu.

Kako bi se u sljedećoj godini dana podržale hrvatske aspiracije za članstvo u NATO savezu dvije strane su se dogovorile da će se nastaviti s provođenjem programa reformi i modernizacije hrvatskih oružanih snaga kako bi se one približile standardima NATO saveza, rješit će se i neka otvorena pravna pitanja, a radit će se i na suradnji po pitanjima granične sigurnosti i operacija opskrbe na moru. Pravna pitanja koja treba rješiti odnose se na utvrđivanje statusa američih vojnika na hrvatskim vježbalištima te na predložene promjene u pomorskom zakoniku, a kojima bi se dopustilo i reguliralo uplovljavanje američkih brodova na nuklearni pogon u hrvatske teritorijalne vode.

Nedavno potpisani memorandum o suglasnosti o korištenju hrvatskog zračnog prostora i vojnih poligona donosi veće mogućnosti održavanja zajedničkih vojnih vježbi, stoji u izjavi. U sklopu te suradnje Sjedinjene Države će do 1. listopada ove godine uložiti 800 tisuća dolara u infrastrukturu vojnog poligona Slunj. Dvije strane nastavit će bilateralne vojne konzultacije sljedeće godine na sastanku u Hrvatskoj.

XS
SM
MD
LG