Linkovi

Sloboda u Iraku (24/7/04) - 2004-07-24


Cilj koalicije predvođene Sjedinjenim Državama u Iraku je, rekao je američki državni tajnik Colin Powell, pomoći Iračanima da uspostave vladu koja će ih sve predstavljati i koja će služiti narodu i boriti se za njegovu dobrobit."

"Predsjednik Bush i drugi čelnici koalicije obećali su da će osloboditi Irak, da će svrgnuti jedan opasan i zao režim i da će iračkom narodu vratiti samoupravu. ..Održali smo svoja obećanja. …Irački narod danas ima novo čelništvo i nove prilike da oblikuje vlastitu sudbinu kako to bude želio."

Gospodin Powell je kazao: "Irak je danas zemlja kojom će vladati zakon, a ne sila."

"Prijelazna iračka vlada, koju predvode predsjednik Ghazi al-Yawar i premijer Iyad Allawi, započela je vrlo dobro. Da se poslužim rječnikom iz prvih dana američkih napora na uspostavljanju demokracije, Irak je već poduzeo ključne prve korake u formiranju savršenije unije, u uspostavljanju pravde, u osiguravanju mira na domaćem planu i razvijanju zajedničke obrane."

Ovlasti prijelazne vlade proizlaze iz prijelaznog administrativnog zakona, koji su napisali Iračani. U tom se dokumentu podržavaju ljudska prava, vlada koja zastupa sve Iračane, civilna kontrola nad vojskom i neovisno sudstvo. * 26 iračkih prijelaznih ministarstava sada funkcionira pod iračkim čelništvom. Ujedinjeni narodi i neovisno iračko izborno povjerenstvo započeli su rad na izborima na prijelazno nacionalno zakonodavno tijelo, koji bi se trebali održati krajem siječnja 2005.

Sjedinjene su se Države svečano obvezale, kazao je državni tajnik Powell, da će učiniti sve što mogu kako bi pomogle Iračanima dok počinju tranziciju na demokratsku vladu, i to će obećanje i ispuniti."

XS
SM
MD
LG