Linkovi

Washington Post: 567 stranica duga priča o poniženoj Americi (23/7/04) - 2004-07-23


Naslovne stranice današnjih novina velikim su dijelom posvećene zaključcima istražne komisije koja je ispitivala okolnosti i propuste prije i tijekom terorističkih napada 11.rujna 2001. godine. … “567 stranica duga priča o poniženoj Americi” – naslov je pod kojim Washington Post piše da je samo jedna stvar funkcionirala kako valja na dan terorističkog napada na Sjedinjene Države: “Hrabri putnici na letu United Airlinesa broj 93 prisilili su otmičare da obruše zrakoplov na prazno polje, jako daleko od cilja koju se planirali napasti”

Christian Science Monitor u naslovu ističe “Zakazivanje imaginativnosti dovelo do 11. rujna”. List ističe da je izvještaj “…malo koga krivio, ali nabraja mnoge propuste, te predlaže poduzimanje nadstranačkih mjera kako bi se izbjegli budući teroristički napadi”. Los Angeles Times pod naslovom “Panel poziva na korjenitu reorganizaciju obavještajne službe” navodi da obavještajna mreža zemlje nije bila dobro pripremljena za otkrivanje zavjere; obrana nije bila spremna za kontranapad, a administracije dvaju političkih čelnika nisu poklanjali pažnju opasnosti koja je nadolazila.

Najtiražniji USA Today, kao i drugi ukazuje na sve kritike, ali već u naslovu ističe da nakon tih napada “…Treba uslijediti poticaj obavještajnim službama.” Tim prije što – kako list citira predsjedatelja komisije Thomasa Keana – “mi očekujemo još napada …ovo je izazov s kojim je sučeljena naša generacija”. Analitičar New York Timesa, međutim, već u naslovu ističe “Brze akcije na temelju preporuka komisije – malo su vjerojatne”.

XS
SM
MD
LG