Linkovi

Rončević: Rumsfeld pohvalio dosadašnji preustroj Hrvatske vojske (23/7/04) - 2004-07-23


Hrvatska vojska u snažnom je preustroju, a uspjeh tog procesa ovisi prvenstveno o ljudima, izjavio je Berislav Rončević koji se nalazi u višednevnom posjetu Washingtonu. Stoga je logično da, prema riječima Rončevića, Ministarstvo obrane najviše zanima osiguravanje kontinuiteta školovanja i usavršavanja hrvatskih časnika u američkim vojnim učilištima.

Hrvatska je, doduše, ukidanjem američke vojne pomoći izgubila dio američkih sredstava koja su se ulagala u školovanje hrvatskih časnika, no ministar je rekao da će se dodatna sredstva namaknuti preraspodjelom unutar Ministarstva obrane: “Stvar je tehnike, financija kako ćete prilagoditi naoružanje i vojnu opremu, međutim i najbolje ideje o preustroju neće proći, neće dobiti svoju potvrdu ukoliko naši časnici koji trebaju postati u konačnici i dio zapovjednih i stožernih funkcija, najviših operativnih provedbi određenih operacija u sustavu kolektivne obrane, ukoliko oni nisu u stanju prihvatiti nove zahtjeve. Dobili smo jamstva da će se ta suradnja nastaviti i to nas veseli”.

Upitan o problemu hrvatskih časnika koji su prošli obuku u američkim vojnim učilištima, ali se ne žele vratiti u Hrvatsku vojsku ministar Rončević kaže: Mi smo pokrenuli određene radnje kako bi zaštitili interes Republike Hrvatske. Prema tome gospoda koja su zaključili te ugovore morat će te novce vratiti, samo je pitanje vremena kad će se to dogoditi”.

Tijekom sastanka u Pentagonu govorilo se i o nevojnoj pomoći Hrvatske koalicijskim naporima u Iraku. Za sada se razgovara o prihvatu oboljele iračke djece koja bi se liječila u hrvatskim bolnicama, te o programu obuke iračkih policajaca u trećoj zemlji. Ministar Rumsfeld je, prema riječima Berislava Rončevića, vrlo pozitivno reagirao na ovakve prijedloge kao i na želju Hrvatske da se uključi u program spriječavanja proliferacije oružja masovnog uništenja.

“Smatramo da iskustvom stečenim u domovinskom ratu možemo dati svoj doprinos kolektivnoj sigurnosti”, smatra hrvatski ministar obrane. Ministra Rončevića pitali smo i da ocjeni vojno-sigurnosnu suradnju između Hrvatske te Srbije i Crne Gore poglavito u svijetlu najava ministra obrane Srbije i Crne Gore Prvoslava Davinića da bi Beograd mogao demilitarizirati svoju stranu granice: Smatramo da bi veliki pomak u suradnji dvije zemlje bio da oni zamijene režim nadzora zajedničke granice. On je rekao da će to pitanje pokrenuti, nadam se da će se to i ostvariti.

Ministar Rončević je također rekao da Hrvatska podržava aspiracije Srbije i Crne Gore te Bosne i Hersegovine za ulazak u NATO-ov program Partnerstvo za mir, ali želi da i za te zemlje važe isti kriteriji kao i za Republiku Hrvatsku. U sklopu posjete Sjedinjenim Državama ministar Rončević danas će položiti vijenac na grob Neznanog junaka na Nacionalnom groblju u Arlingtonu, a posjetit će i vojno učilište marinaca Quantico, te Mornaričku akademiju u Anapolisu.

XS
SM
MD
LG