Linkovi

Komisija 9/11: američki dužnosnici nisu shvaćali razmjere opasnosti od al-Qaide (23/7/04) - 2004-07-23


Komisija koja je istraživala terorističke napade na Sjedinjene Države 2001. godine ocjenjuje da američki dužnosnici nisu shvaćali razmjere opasnosti koju je predstavljala al-Qaidina mreža. Neovisni panel objavio je svoje zaključke na tiskovnoj konferenciji u Washingtonu. Iznoseći osnovne zaključke izvještaja, predsjedatelj komisije Thomas Kean rekao je da američka vlast nije bila dovoljno aktivna u borbi protiv opasnosti koju je predstavljala al-Qaida.

Panel je ocijenio da je u svim dijelovima vlasti bilo propusta glede “razumijevanja, određivanja politike, osposobljenosti i rukovođenja”. Vojska je – kako se navodi – ponudila tek ograničene opcije u vezi s napadima na al-Qaidu, a djelovanje obavještajnih službi bilo je otežano krutim budžetom i birokratskim suparništvom. U izvještaju se navodi da nitko ne može znati jesu li postojale neke mjere koje su mogle onemogućiti napade, ali se dodaje da planove al-Qaide nije ni omelo, niti odgodilo ništa što su poduzele vlade predsjednika Clintona i Busha.

Komisija je pozvala na formiranje saveznog centra za kontra-terorizam, na čijem bi čelu bio direktor ministarskog ranga s obavezom da nadzire rad svih američkih obavještajnih službi. Predsjedatelj komisije Thomas Kean je ocijenio da su Sjedinjene Države i dalje sučeljene sa – kako je rekao – “jednim od najvećih sigurnosnih izazova u našoj povijesti.”

Obrazlažući potrebu stvaranja ministarskog položaja za obavještajni rad, član komisije Lee Hamilton rekao je da su informacije i odgovornost sada razvučeni po brojnim obavještajnim službama. On se također založio za davanje više ovlasti kongresnim tijelima za nadzor obavještajnih službi.

Samo nekoliko sati nakon što je komisija objavila svoje nalaze, predsjednik Bush je rekao da je suglasan sa zaključkom da su teroristi 2001. iskoristili duboke institucionalne propuste u obrani zemlje: “Preporuke komisije podudarne su sa strategijom koju moja administracija slijedi u nadilaženju propusta i u borbi do pobjede nad terorizmom.”

Predsjednik Bush se još nije službeno obvezao na provedbu bilo koje od komisijinih preporuka, ali je rekao da će one biti pažljivo razmotrene.

U izvješću komisije navodi se da nisu pronađeni nikakvi dokazi da je bivši irački predsjednik Saddam Hussein ikada “operativno surađivao” s al-Qaidom. Obavještajni podaci ukazuju na “prijateljske kontakte” Iraka s al-Qaidom prije 11.rujna 2001.godine, ali komisija nije pronašla nikakve dokaze da su Bagdad i al-Qaida surađivali u planiranju i izvršenju napada na Sjedinjene Države.

Što se Irana tiče, komisija nije pronašla dokaze da je Teheran bio upoznat s napadima na New York i Washington. No, kako se dodaje, to pitanje treba dalje istraživati. Također se navodi da su iranske vlasti omogućile al-Qaidinim članovima da putuju preko Irana bez da im se u pasoše ubilježi kad su ušli i izašli iz te zemlje.

XS
SM
MD
LG