Linkovi

'Anadolijska angora' - turska trgovina u Baltimoreu (24/7/04) - 2004-07-23


Po zakutcima velikih američkih trgovačkih centara mogu se često naći mali neovisni dućani. Oni su obično u vlasništvu individualnih poduzetnika, često useljeničkog porijekla. To su dućani namjenjeni kupcima koji traže nešto neuobičajeno, bilo da je riječ o odjeći, nakitu ili predmetima za uporabu. Danas ćemo upoznati mladu Amerikanku turskog podrijetla koja je suvlasnica jednog novog butika u Baltimoru, u saveznoj državi Maryland, koji prodaje rukotvorine iz Turske.

“Anadolijska angora” mali je dućan u prometnom trgovačkom centru smješenom u luci, u mondenom dijelu Baltimorea. Ispunjen je minuciozno ukrašenom keramikom, svilenim šalovima, srebrnim nakitom i staklenim amuletima protiv uroka. Sve u dućanu uvezeno je iz Turske.

Heves Soyal, sićušna, crnomanjasta mlada žena prodornog pogleda suvlasnica je dućana. Ona je prije sedam godina došla u Sjedinjene Države iz Turske na postdiplomski studij biznisa. Po stjecanju magisterija nekoliko je godina radila u računovodstvu jedne tvrtke koja joj je pomogla u stjecanju radne dozvole. Prošle godine pridružili su joj se brat i njegova supruga koji su zelenu karte dobili putem viza lutrije. Zajedno su došli na ideju da otvore dućan s turskim rukotvorinama. "Svaki put kad bih išla u posjet u Tursku donijela bih poklone svojim prijateljima, koji su bili oduševljeni njima i stalno su tražili da im donesem još stvari. Tako smo odlučili: 'pa zašto ne bismo od toga napravili biznis?'" - objašnjava naša sugovornica.

Kao novopečeni poduzetnici nisu imali pojma o tome kako pokrenuti biznis u Americi. Za početak najveći im je problem bio naći pogodan prodajni postor s pritupačnom najamninom. Nakon duge potrage kažu da su imali puno sreće nabasavši na ovaj prostor koji, zbog neobično uskog oblika i položaja iza jednog kafića, plaćaju svega dvije do tri tisuće dolara mjesečno.

S obzirom na njenu diplomu iz biznisa, Heves je preuzela upravljanje financijama, dok se njen brat posvetio preuređenju ne baš idealnog prostora dućana. "Moj brat i šogorica, zajedno s još jednim prijateljem, zasta su se jako namučili oko uređenja dućana. Od samog početka nismo imali puno kapitala, pa kad bi nešto prodali, te bi novce uložili u prezentaciju. I uspjelo nam je."

Heves Soyal se nada da će se njen biznis, koji je otvrila prošlog studenog, s vremenom proširiti, te da će jednog dana imati podružnice u trgovačkim centrima u cijeloj regiji.

XS
SM
MD
LG