Linkovi

Crkva i izborna kampanja - pitanje vezano uz gubitak poreznih olakšica (23/07/04) - 2004-07-22


Vjerski čelnici i pravni stručnjaci diljem Amerike izražavaju zabrinutost zbog jednog dokumenta koji je odaslan iz predizbornog stožera predsjednika Busha i dopredsjednika Cheneya. Sporni dokumentom traži od konzervativnih kršćana da lokalnim predizbornim stožerima Republikanske stranke pošalju popise vjernika u njihovim župama. Na taj bi način stožeri za reizbor predsjednika Busha saznali koji se kršćani nisu registrirali kao glasači. Ovaj je slučaj pokrenuo niz zakonskih i etičkih pitanja.

Detaljni plan koji je razdijeljen dobrovoljcima u izbornoj kampanji, potječe izravno iz glavnog stožera za reizbor Busha i Cheneya. Dobrovoljcima se savjetuje da u svojim crkvama razdijele posebne upute za glasovanje, te da nagovore svoje svećenike da u crkvi provedu kampanju u prilog registriranja novih glasača za izbore u studenom.

Od dobrovoljaca se očekuje da će do 31. srpnja – citiramo – “lokalnom stožeru za reizbor Busha i Cheneya poslati popis vjernika u njihovoj crkvi”. A do 15.kolovoza, konzervativni kršćani bi u njihovim crkvama trebali regrutirati “još pet ljudi koji bi kao dobrovoljci sudjelovali u predizbornoj kampanji Busha i Cheneya.”

Glasnogovornik predsjednikovog izbornog stožera Scott Stanzel ne vidi ništa loše u tome; dapače, on tvrdi da bi bilo politički nedopustivo da se izborni stožer ne obrati svim potencijalnim pristašama predsjednika Busha: "Obraćamo se svakom pojedincu. Građani imaju pravo sudjelovati u političkom procesu; vjernici imaju pravo sudjelovati u političkom procesu. Potpuno smo uvjereni da je ono što činimo sukladno i duhu i slovu zakona.”

Zakon, međutim, nalaže crkvama da ostanu izvan stranačke politike, ukoliko žele zadržati jednu važnu povlasticu - pravo na izuzeće od plaćanja poreza, koje uživaju sve neprofitne organizacije u Sjedinjenim Držacvama. Drugim riječima, svećenici mogu govoriti o svim pitanjima – dakle i o pobačaju, ili smrtnoj kazni, ili ratu u Iraku, ali nemaju pravo govoriti o kandidatima za izborne funkcije. Također se ne smije koristiti crkvenu imovinu – a tu spadaju i crkveni popisi vjernika – za promicanje jednog političkog kandidata ne štetu drugog.

Rosemary Fei, odvjetnica iz San Francisca koja je stručnjak za porezne propise koji se odnose na neprofitne organizacije, kaže: "Kad se izborni stranački stožeri na ovaj način – preko vjernika - obraćaju crkvama, onda crkve treba podsjetiti da bi mogle biti na gubitku. Mogle bi izgubiti status izuzeća od plaćanja poreza ukoliko se uključe u aktivnost koje nisu nadstranačke, odnosno koje idu na ruku stožeru za reizbor Busha i Cheneya.”

Gospođa Fei smatra neodgovornim pokušaje izbornog stožera predsjednika Busha da angažira vjernike u stranačkim aktivnostima, tim prije što mnogi vjernici nisu upoznati s propisima, a aktivisti izbornog stožera jesu. Možda predsjednikov izborni stožer uopće i nije zainteresiran hoće li za dvije-tri godine porezni inspektori zakucati na vrate neke crkve zbog njenih političkih aktivnosti – kaže gospođa Fei.

No, glasnogovornik stožera za reizbor predsjednika Busha, Scott Stanzel, kratko kaže: "On što naša kampanja čini ispravno je i pravedno; naravno, ponosni smo na to što gradimo tako jaku i široku organizaciju.”

Republikanci, međutim, znaju da time krše zakon – tvrdi Don Parker, glasnogovornik organizacije Interfaith Alliance, koja okuplja pripadnike više od 70 vjerskih zajednica. Što se savezne porezne službe tiče, ona se drži pravila da ne komentira slične slučajeve. Pa ipak, porezna je uprava prošlog mjeseca uputila pisma izbornim stožerima i Republikanske i Demokratske stranke, podsjećajući ih da je institucijama koje su izuzete od plaćanja poreza, poput crkvi “zabranjeno izravno, ili neizravno sudjelovati” u bilo kakvoj političkoj kampanji.

XS
SM
MD
LG