Linkovi

Washington Post: U današnjem izvještaju o terorističkim napadima na meti kritike naći će se mnogi (22/7/04) - 2004-07-22


“Panel – kažu – oštro kritizira ulogu Kongresa” naslov je pod kojim New York Times navodi da komisija ukazuje na ozbiljne propuste Kongresa čija je uloga da nadzire rad obavještajnih službi. Neovisna će komisija zatražiti velike izmjene u načinu na koji Capitol Hill nadgleda rad obavještajnih agencija i službi sigurnosti – piše njujorški list i dodaje da će se izvještaj, ipak, u najvećoj mjeri usredotočiti na promašaje obavještajnih službi i izvršne vlasti.

Washington Post najavljuje da će u današnjem izvještaju o terorističkim napadima “na meti kritike naći mnogi”. Bit će predložene promjene ne samo u načinu nadzora obavještajnih djelatnosti, nego i u restrukturiranje obavještajnih službi i postavljanje jednog vrhovnog direktora na čelo svih službi. Ministar domovinske sigurnosti Tom Ridge – piše vašingtonski list – nagovješćuje da će se vlada usprotiviti osnivanju položaja glavnog šefa svih obavještajnih službi.

O tome što će biti u izvještaju o pozadini terorističkih napada piše i Christian Science Monitor, ali posebno izdvaja aspekt Irana. Pod naslovom “Ubrzano jača anti-iransko raspoloženje” bostonski list navodi da se u Kongresu sve više prst upire u “Irance i njihovu vezu s al-Qaidom i njihov utjecaj na zbivanja u Iraku”. Pri tome se zahtjeva oštriji odnos prema Teheranu, navodi list koji kaže da “neke snage u Washingtonu žele Iran predstavili kao novog sotonu. To je posebno vidjivo na Capitol Hillu gdje pro-izraelski i anti-iranski tvrdolinijaši pozivaju na onu politiku prema Iranu koja zagovara promjenu režima - slično onome što se događalo s Irakom kasnih 1990-ih godina"”- piše Christian Science Monitor.

XS
SM
MD
LG