Linkovi

Pripremljeno izvješće Komisije o terorističkim napadima od 9.11 2001. (22/7/04) - 2004-07-22


Komisija koja je ispitivala terorističke napade na Sjedinjene Države 2001. godine danas će objaviti svoje konačne nalaze u kojima će se – kako se očekuje – kritizirati propusti obavještajne službe. Komisija, međutim, neće tvrditi da je napade bilo moguće spriječiti. Američki mediji navode da se u 600 stranica dugom izvještaju ukazuje na to da su obavještajne službe i policija u čak deset slučajeva propustili priliku da otkriju terorističke planove. No, čak i da se i reagiralo na neke od tih slučajeva, malo je vjerojatno da bi bio promjenjen slijed događaja koji je doveo do napada – smatra komisija.

Uoči objavljivanja izvještaja o istrazi terorističkih napada, američke su televizijske mreže po prvi put prikazale snimke koje su – na dan napada, 11. rujna 2001.godine – napravljene na aerodromu Dulles kod Washingtona. Na tim se snimkama vidi kako djelatnici službe sigurnosti pregledavaju nekolicinu otmičara koji su kasnije izvršili teroristički napad.

Nekolicina otmičara je izdvojena i dodatno pregledana, ali im je ipak dopušten ukrcaj u zrakoplov. Pretpostavlja se da su otmičari u osobnoj prtljagi nosili noževe koje su koristili u otmici zrakoplova American Airlinesa kojim su se obrušili na zgradu Pentagona.

XS
SM
MD
LG