Linkovi

Objavljeno Izvješće o napadima od 11. rujna (22/7/04) - 2004-07-22


Neovisna komisija koja je istraživala uzroke terorističkih napada od 11. rujna preporuča u svom konačnom izvješću Kongresu i Bijeloj kući veliku reorganizaciju američkih obavještajnih službi.

Nakon dvadeset mjeseci istrage terorističkih napada iz 2001. godine Komisija je danas i službeno objavila Izvješće. U ovom dokumentu od skoro 600 stranica ne utvrđuje se ničija konkretna krivica niti se kaže da su napadi u kojima je poginulo tri tisuće ljudi mogli biti spriječeni. Međutim, u njemu se zaključuje da su al-Qaida i otmičari iskorištavali – citiramo – "duboke propuste institucija" Vlade Sjedinjenih Država tijekom dužeg vremenskog razdoblja. Poslušajmo predsjednika Komisije Toma Keana: "To je propust politike, uprave, kapaciteta i nadasve imaginacije".

U Izvješću se nalaze i brojne preporuke s ciljem da se takvi napadi spriječe u budućnosti, uključujući i uspostavljanje položaja na razini ministra koji bi nadgledao obavještajne aktivnosti Sjedinjenih Država. U ovom se izvješću također iznose pojedinosti o deset propuštenih prilika administracija predsjednika Clintona i Busha da se ometu planovi otmičara. Jutros su članovi Komisije godine uručili predsjedniku Bushu primjerak izvješća u kojem se iznose njihovi nalazi. Predsjednik se zahvalio članovima Komisije na njihovom radu izjavivši da će njegova administracija poduzeti sve da se isprave propusti koji su pobrojani u izvješću.

Jučer je također objavljeno da su Sigurnosne kamere na washingonskom aerodromu Dulles snimile 11. rujna 2001. godine kako osoblje pretražuje nekoliko otmičara koji su kasnije preuzeli zrakoplov American Airlinesa i srušili ga na američko Minsitarstvo obrane Pentagon. Novoobjavljena snimka pokazuje da su najmanje tri od pet otmičara pokrenula detektore za otkrivanje metala i da su bili posebno pretraženi ručnim detektorima prije negoli im je dopušteno da se ukrcaju u zrakoplov. Vlasti vjeruju da su nosili noževe za tapete.

Uoči današnjeg izvješća, objavljeni su i novi popisi putnika, prema kojima je najmanje 13 rođaka Osame bin ladena napustilo Sjedinjene Države na jednom čarter letu osam dana nakon terorističkih napada. Američki senator Frank Lautenberg objavio je popis putnika na svom web sajtu. Po riječima ovog senatora, popis je dobio od dužnosnika bostonskog aerodroma Logan.

Let je krenuo iz Los Angelesa, a zrakoplov se zaustavio još u Washingtonu, Orlandu i Bostonu prije negoli je krenuo prema Saudijskoj Arabiji. Senator Lautenberg je izjavio da predsjednik Bush mora objasniti zašto je njegova administracija dopustila zrakoplovu puno bin Ladenovih rođaka da napusti zemlju. Washington Post navodi riječi jednog bivšeg djelatnika FBI-a koji je rekao da je njegov ured pregledao sve putnike i da nikog od njih američke vlasti nisu imale potrebu pritvoriti ili zadržati.

XS
SM
MD
LG