Linkovi

Tadić: 'Samo sam se šalio' (22/7/04) - 2004-07-21


U Nacionalnom novinarskom klubu, ovdje u Washingtonu, gostovao je predsjednik Srbije Boris Tadić. Bila je to prilika da ga upitamo što je mislio kada je u intervjuu za njemački tjednik Der Spiegel izjavio – citiramo – “kada bih ja bio Ratko Mladić, skrivao bih se u Hrvatskoj”.

"Pokušao sam zamisliti, što bih učinio da sam on. Da sam ja na njegovu mjestu, pokušao bih se sakriti u Hrvatskoj, zbog jezika, zbog vlastite sigurnosti. Ja to samo naravno zamišljam. Isto tako i Ante Gotovina, možda bi za njega bilo najsigurnije da se krije u Srbiji. U Srbiji ga, siguran sam, nitko ne bi prepoznao. Ovo je bila šala s moje strane, također, vjerojatno, i pogrešno shvaćena šala" - odgovorio je predsjednik Srbije.

Upitan o drugih 17 haaških optuženika za ratne zločine u Hrvatskoj, Bosni i na Kosovu, od kojih se barem 16 navodno nalazi na teritoriju Srbije i Crbe Gore, Boris Tadić je rekao da će Beograd u potpunosti surađivati s Tribunalom te da će nastojati organizirati suđenja u samoj Srbiji, ako to haaški Tribunal dopusti. “To bi zaista pridonijelo stabilnosti naše zemlje, da se neka suđenja održe kod nas” – rekao je Boris Tadić.

Izjavu predsjednika Tadića da se “u vezi Ratka Mladića samo šalio”, za Glas Amerike prokomentirala je Nina Bang Jesen, direktorica Koalicije za međunarodnu pravdu, ne-vladine organizacije koja lobira za kažnjavanje ratnih zločina. "Nisam shvatila poantu njegove šale. Sigurna sam da ju nisu shvatili ni drugi. Ova tvrdnja zaista pogađa žrtve etničkog čišćenja koje su proveli Srbi. Nadam se da ova, nazovimo je pošalica, ne daje ton njegovim stajalištima u vezi kažnjavanja ratnih zločina općenito. U prošlosti mi se naime činilo da je Boris Tadić prilično ozbiljan i odlučan."

XS
SM
MD
LG