Linkovi

Kome glasovi Amerikanaca židovskog podrijetla (22/7/04) - 2004-07-21


Politički komentatori predviđaju vrlo tijesni rezultat predsjedničkih izbora u studenom.Imajući to na umu, obje stranke ulažu daleko veće napore nego ranije u pridobivanje naklonosti glasača iz posebnih skupina, uključujući vjerske i etničke. U današnjem prilogu – kako se predizbornim aktivnostima nastoji pridobiti američke Židove.

Glasovanje američkih Židova kompliciran je fenomen – kaže umirovljeni diplomat Barry Jacobs, direktor strateških studija pri Američkom židovskom odboru. On kaže da su američki Židovi uglavnom dobro obrazovani i dobro situirani, ali su prilikom glasovanja vrlo savjesni kad odlučuju o socijalnim pitanjima.“Ogromna većina ih je orijentirana lijevo od centra kad su u pitanju društvena pitanja, poput prava žena, pravo na život, pravo na pobačaj… Američki Židovi su uglavnom sekularni i vrlo ih uznemiravaju stvari poput inicijativa koje se temelje na religiji, te agresivno isticanje nečije vjere, posebno kad se to svodi na kršćansku eksluzivnost. Židovi su vrlo osjetljivi na sve ono što bi, prema njihovom mišljenju, moglo ugroziti zid koji razdvaja crkvu od države – zid koji je bio jedan od zaštitnika Židova.

Gospodin Jacobs kaže da najveći dio židovskih glasača u Americi pridaje veliki značaj pitanju Izraela. To je posebno naglašeno u zadnje četiri godine tijekom kojih je puno civila poginulo u samoubilačkim bombaškim napadima. Oni su također vrlo zabrinuti zbog – kako kažu – jačanja anti-semitizma u Europi. Dakle, kako kaže gospodin Jacobs, jedno od osnovnih pitanja koje postavljaju Židovi u Sjedinjenim Državama je kako se administracija odnosi prema Srednjem istoku. Takvo stajalište je prisutno i kod onih Židova koji se ne slažu s politikom izraelske vlade, niti su ikad bili u Izraelu. … Iako su američki Židovi većinom registrirani kao demokrati, zadnjih godina u sve većem broju podržavaju republikance. Republikanski su stratezi prije šest mjeseci počeli graditi mrežu židovskih odbora za podršku reizbora predsjednika Busha i dopredsjednika Cheneya.

Michael Lebowitz – koordinator jednog od republikanskih predizbornih stožera – kaže da je predsjednik Bush do sada čvrsto podržavao Izrael, dok su stajališta njegovog protukandidata, senatora Johna Kerrya manje jasna. “Za Židove u Americi i Židove diljem svijeta – sigurnost Izraela je jedno od glavnih, ako ne i najglavnije pitanje. Predsjednik je Bush bio dosljedan u podržavanju sigurnosti Izraela. Senator je Kerry prošle jeseni u različitim prigodama govorio različite stvari. Obraćajući se Arapsko-američkim institutom u listopadu, on je rekao da izraelski sigurnosni zid predstavlja prepreku miru. Kasnije je mijenjao stajalište o tome.”

Ispitivanje javnog mnijenja koje je na kraju prošle godine proveo Američki židovski odbor pokazalo je da predsjednika Busha podržava 31 posto Židova, dok je 2000.godine za njega glasalo tek 19 posto američkih Židova. Nedavna anketa Gallupovog instituta je, međutim, pokazala da je naglo povećan broj Židova koji negativno ocjenjuju gospodina Busha: dok ih je u rujnu 2002. godine protiv predsjednika bilo 38 posto, u svibnju ove godine ih je 59 posto dalo lošu ocjenu gospodinu Bushu. … Židovi sudjeluju u stanovništvu Sjedinjenih Država sa tek 3 posto, ali su američki Židovi politički utjecajniji no što bi njihov broj dao naslutiti – kaže gospodin Jacobs, napominjući da ogromna većina Židova izlazi na glasanje.

XS
SM
MD
LG