Linkovi

Kongresmeni za uspostavu državnog direktora za  obavještajni rad (21/7/04) - 2004-07-21


Članovi Kongresa predložili su uspostavljanje ministarskog položaja u čijoj bi nadležnosti bio nadzor nad svim obavještajnim službama u Sjedinjenim Državama. Demokratska senatorica Dianne Feinstein na čelu je skupine senatora i zastupnika iz redova obiju stranaka koji su predložili nacrt zakona o osnivanju položaja državnog direktora za obavještajni rad.

Neovisna komisija koja je istraživala obavještajne propuste u vezi s terorističkim napadima 2001.godine, u završnom izvještaju koji objavljuje sutra također će – kako se očekuje – predložiti formiranje sličnog položaja. … Prema prijedlogu skupine članova Kongresa, državni direktor za obavještajni rad bi određivao proračun i koordinirao aktivnost između 15 agencija i službi koje se u Sjedinjenim Državama bave obavještajnim radom.

Najviši dužnosnik u hijerahiji obavještajnih djelatnosti sada je direktor takozvane Središnje obavještajne djelatnosti, koji je u isto vrijeme i direktor CIA-e. Prema najnovijem prijedlogu, te bi dvije funkcije trebalo razdvojiti.

XS
SM
MD
LG