Linkovi

CSM:  Mogu li obavještajne službe ikad surađivati? (21/7/04) - 2004-07-21


“Predsjednik Bush više puta je ponovio refren da će u svijetu biti više mira,” ukoliko mu se povjere još četiri godine u Bijeloj kući – navodi USA Today. Izvještavajući s predizbornog skupa u Iowi, najtiražniji američki list citira predsjednikovu poruku da on “…želi biti predsjednik u miru.” “Neko smo vrijeme marširali u rat; sad marširamo ka miru” – rekao je gospodin Bush.

Christian Science Monitor na naslovnoj strani postavlja pitanje - “Mogu li obavještajne službe ikad surađivati?” Već u podnaslovu list nudi odgovor: “Unatoč ranijim neuspjelim pokušajima reformiranja obavještajne strukture, izvještaj o 11. rujnu bi mogao osigurati da do promjena sada ipak dođe”. Izvještaj koji se spominje bit će objavljen sutra i u njemu se predlaže restrukturiranje američkih obavještajnih službi.

“Desetljećima su CIA i druge obavještajne agencije povremeno izlagane kritikama … a povremeno bi su slijedile i birokratske promjene. Te su službe, međutim, uspjevale izbjeći velike promjene, poput uspostavljanje moćnijeg direktora…” koji bi svima njima bio nadređen. “Ovog puta bi do promjene u vrhu moglo doći” – zaključuje Christian Science Monitor, pozivajući se na preporuke neovisne istražne komisije.

XS
SM
MD
LG