Linkovi

Prosvjed u Iraku (22/7/04) - 2004-07-21


U Bagdadu su ovaj mjesec marširale tisuće Iračana. Neki od njih mahali su iračkim zastavama, dok su drugi nosili fotografije zvjerstava počinjenih tijekom vladavine iračkog diktatora Saddama Husseina. Prosvjed je organiziralo više iračkih humanitarnih organizacija i Nacionalna islamska stranka neovisnosti.

Član te stranke Jafar Jasim izjavio je za izvještajnu agenciju Reuters da "je izuzetno važno da Iračani ne zaborave prošlost". Isa al-Musawi nosio je fotografiju svojeg sina, kojeg su 1981. ubili pripadnici Saddamovog režima. "Da je Saddam u mojim rukama," kazao je al-Musawi Reutersu, "pojeo bih ga živog….No, ni to mu ne bi bila dovoljna kazna." Jalal Juma sudjelovao je u maršu, jer je čuo da se organizira prosvjed protiv brutalnog Saddamovog režima. "Morao sam u njemu sudjelovati," rekao je Juma. Saddam Hussein je u pritvoru i organizirat će mu se pravedno suđenje, što je on uskratio stotinama tisuća Iračana koje je njegov režim ubio. Predsjednik George Walker Bush je izjavio: "Diktator koji je uzrokovao desetljeća smrti i kaosa, koji je dva puta napao susjedne zemlje – Iran i Kuvajt – koji je štitio terorističke čelnike, koji je koristio kemijsko oružje na nedužnim muškarcima, ženama i djeci, konačno se nalazi pred licem pravde. Irak, koji je nekada imao najgoru vladu na Srednjem istoku, danas postaje primjer reforme u regiji. Iračke snage sigurnosti bore se rame uz rame s koalicijskim snagama kako bi porazile teroriste i strane borce koji prijete njihovoj naciji i svijetu.

Sada kada iračka prijelazna vlada upravlja zemljom, teroristi će vjerojatno postati još brutalniji. "Pred nama su teški dani i put koji nam predstoji ponekad se čini kaotičan," rekao je predsjednik Bush, dodajući: "Ipak..neprijatelj nema te sile kojom bi zaustavio napredak Iraka."

XS
SM
MD
LG