Linkovi

Protesti protiv smrtne kazne za maloljetne zločince (20/7/04) - 2004-07-20


Veliki broj pojedinaca i grupa – od Jimmya Cartera do Mihaila Gorbačova, od Američke medicinske udruge do Konferencije katoličkih biskupa – obratili su se Vrhovnom sudu Sjedinjenih Država, tražeći da proglasi neustavnim kažnjavanje smrću osoba koje su zločin izvršile prije navršenih 18 godina – navodi Washington Post. List piše da su Sjedinjene Države jedna od ukupno pet zemalja svijeta koje izvršavaju smrtnu kaznu nad osobama koje su počinile zločin dok su bili maloljetnici.

“Europske savezničke zemlje su šokirane takvom praksom koja krši minimalne kriterije plemenitosti, zajedničke gotovo svim zemljama svijeta” poručila su Vrhovnom sudu devetorica uglednih bivših američkih diplomata. Vrhovni sud je 1989. godine podržao pogubljenja kažnjenika koji su zločine izvršili sa 16 i 17 godina, a sada je prihvatio zahtjeve da preispita raniju odluku – piše Washington Post.

Christian Science Monitor piše o problemima zatvorskog sustava u Californiji. Otkako je prije dvadeset godina kaznena politika postala stroža, broj zatvorenika je u toj saveznoj državi s 20 tisuća dostigao današnjih 163 tisuće. O učinkovitosti kazni govori podatak da se od 100 tisuća zatvorenika koji odsluže kaznu njih 85 tisuća vraća u zatvor u roku od 6 mjeseci. S obzirom neučinkovitost i trošak od 6 milijardi dolara godišnje za održavanje zatvorskog sustava, California je odlučila preispitati cjelokupnu kaznenu politiku – piše Christian Science Monitor.

XS
SM
MD
LG