Linkovi

Baka - kandidatkinja za Senat (20/7/04) - 2004-07-20


Prije pet godina, jedna starica iz Nove Engleske na sjeveroistoku Sjedinjenih Država, zaključila je da joj je dosta – ogromnih svota novca koje se slijevaju u političke kampanje. Svoj je prosvjed odlučila iskazati – pješačeći preko cijele zemlje. Tada joj je bilo 89 godina. Ove godine – na nišan je uzela Senat. U dobi od 94 godine odlučila se kandidirati za senatora iz New Hampshirea.

Zovu je od milja Granny D – Baka D., a pravo ime joj je Doris Haddock. Odlučila se kandidirati kada niti jedan od istaknutih demokrata u New Hampshireu nije pokazao spremnost da bude protukandidat popularnom i favoriziranom republikanskom senatoru Juddu Greggu.

"Ja sam ogorčena baka jedne obitelji iz New Hampshirea. Došla sam pitati mladog Judda što mu je bilo kada je odlučio podržati Busheve vojne avanture" - kaže Haddock.

Mladi Judd je bivši guverner New Hampshirea, koji se natječe za svoj treći mandat u Senatu. No, to nije pokolebalo Granny D: "Iako se kandidiram za mjesto u Senatu u nedostatku drugih demokrata, sigurna sam da neću biti žrtveno janje. Kandidirala sam se s namjerom da pobijedim".

Doris Haddock samo je jednom u svojem životu izabrana na javni položaj. Tijekom osamdesetih bila je članica odbora za planiranje u svojem rodnom mjestu Dublinu u New Hampshireu. Iako, dakle, nema puno iskustva, pravi je talent za javne nastupe i već je počela stjecati obožavatelje. Nada se da će je ista energija koja joj je pomogla u pješačenju preko zemlje pomoći i u predizbornoj kampanji. Senatora Gregga izazvala je na javnu debatu u svakom okrugu u New Hampshireu. U senatorovom izbornom stožeru ne žele davati kometare o Granny D. Javnost bi mogla zamjeriti kritike na račun jedne 94-godišnje starice.

Profesor političkih znanosti Andy Smith sa sveučilišta New Hampshirea slaže se da je najbolja taktika senatora Gregga – šutnja: "Kada bi o njoj govorio kao o ozbiljnom kandidatu, ljudi bi je mogli početi shvaćati ozbiljnije. Zato ju je bolje potpuno ignorirati. Senator Gregg uživa naklonost javnosti i dovoljno mu je da samo dočeka izbore u studenom".

Neki lokalni politički insajderi smatraju kandidaturu Granny D najboljim odrazom rasula među demokratima u New Hampshireu. U međuvremenu, Granny D, sa svojim slamnatim šeširom, pretvara se u lokalnu zvijezdu. Ipak, popularni nadimak neće joj pomoći na izborima, s obzirom da će na glasačkim listićima biti otisnuto njeno pravo ime, za koje se ne zna koliko će ga glasača prepoznati.

XS
SM
MD
LG