Linkovi

Junaci stripova Stan Leea (20/7/04) - 2004-07-20


Stan Lee je ostavio upečatljiv trag u kompaniji Marvel Comics, gdje je stvorio super-junake koji su se uspješno nadmetali za čitateljsku publiku sa Supermanom i Batmanom konkurentske kompanije DC Comics. Te je likove, gospodin Lee doživljavao kao jednodimenzionalne: "Drugim riječima, oni uopće nisu imali nikakav privatni život, nikakvih vlastitih osobnih problema. Oni bi samo išli ulicom, ugledali pljačku banke, odjenuli svoj kostim super-junaka i krenuli u lov na pljačkaše, odnosno u akciju, što je i bila čitava svrha stripa. Ja sam si mislio zašto ne bismo imali junake o kojima bi saznali tko su i što su; kakav je njihov privatni život; kako zarađuju za život; što je sa ženama u njihovom životu; imaju li obitelji; gdje žive? Spiderman je bio prvi junak stripa koji je živio u stvarnoj njujorškoj gradskoj četvrti, u Forest Hillu".

Poput Spidermana, svi likovi Stana Leeja žive u njujorškim četvrtima, zato što gospodin Lee pozna te četvrti i može ih realistički prikazati. Premda je još uvijek povezan s njujorškom kompanijom Marvel Comics, Stan Lee je pokrenuo kompaniju na američkoj Zapadnoj obali, nazvavši ju "POW! Entertainment", s uredima na Beverly Hillsu. Ja sam još uvijek počasni predsjednik kompanije Marvel Comics, ali to je više-manje počasna titula. Moj ugovor je sjajan - on mi dozvoljava da radim što god drugo još poželim. I tako, pomalo sam umoran od života na staroj slavi Spidermana, X-Mena, Hulka i Daredevila i svih drugih koje sam stvorio. Sada, stoga, stvara nove likove za filmove i televizijske serije, kaže Lee: Stvaram super-junake … točnije, to bi se moglo nazvati 'junaci po mjeri'. Postoje neke filmske zvijezde s kojima radim na kreiranju likova točno za njih. Ne mogu reći njihova imena, jer - znate kako je -, filmski studiji žele sami izvesti bombastične najave. Ali, mogu vam reći da radim s tri stvarno velika imena na potpuno novim serijaliziranim likovima".

Poput svojih super-junaka, i Stan Lee je neuništiv. Njegova posljednja poslovna avantura - Stan Lee Media - propala je prije tri godine, a bivši partner je optužen za malverzacije s dionicama. No, on je pun optimizma oko nove kompanije "POW! Entertainment". U dobi od 81 godine, gospodin Lee zrači energijom dvadesetogodišnjaka. A, kako priznaje, neizmjerno uživa u prerastanju iz autora stripova u holivudskog mogula.

XS
SM
MD
LG