Linkovi

Predaja terorista Khaled al-Harbya (20/7/04) - 2004-07-20


Muslimanski svećenik, Khaled al-Harby, za kojeg se vjeruje da je blizak suradnik Osame bin Ladena, predao se vlastima u Saudijskoj Arabiji tijekom tridesetodnevnog razdoblja u kojem je saudijska vlada ponudila amnestiju islamističkim ekstremistima. Al-Harbi se predao saudijskom veleposlanstvu u Teheranu, odakle je zrakoplovom prebačen u Saudijsku Arabiju. Al-Harby, također poznat kao Abu Suleiman al-Makky, viđen je na jednoj video-traci u društvu Osame bin Ladena i na kojoj bin Laden razgovara o uništenju nebodera Svjetskog trgovinskog centra u New Yorku. Traka je snimljena nedugo nakon terorističkih napada na Sjedinjene Države 11. rujna 2001. U gostovanju na saudijskoj televiziji, al-Harby je izjavio da je odlučio – kako je rekao – "doći pokoriti se Bogu i saudijskim vladarima". Saudijsku amnestiju za ekstremiste nazvao je "dobrodošlom inicijativom". Od svibnja 2003, Saudijsku Arabiju potresa val samoubilačkih bombaških napada i otmica, u kojem su ubijeni deseci policajaca i civila. Ova teroristička djela pripisuju se al-Qaidi i drugim organizacijama koje su s njom povezane.

Predsjednik George Walker Bush izjavio je da su: "teroristi imali čvrstu bazu u Saudijskoj Arabiji. U toj zemlji, osobe koje su prikupljale novac te drugi pomagači, pružali su al-Qaidi financijsku i logističku podršku, bez gotovo ikakvog nadzora ili protivljenja. Danas, nakon napada u Rijadu i drugdje, saudijska vlada zna da joj je al-Qaida neprijatelj. Saudijska Arabija ulaže velike napore da bi onemogućila djelatnosti pristaša i financijskih pomagača terorizma. Vlada je uhvatila ili ubila veći broj visoko rangiranih pripadnika al-Qaide u Saudijskoj Arabiji".

Saudijski ministar unutarnjih poslova, princ Nayef Ibn Abdul Aziz al-Saud, izrazio je nadu da će se predati i drugi islamski ekstremisti, a saudijski dužnosnici upozoravaju da rok za amnestiju neće biti produžen.

XS
SM
MD
LG