Linkovi

Opasnosti prehrane bez ugljikohidrata (20/7/04) - 2004-07-20


Premda se knjige o Atkinsovoj i South Beach dijeti i dalje prodaju u ogromnim brojevima - do danas oko 30 milijuna primjeraka! - desetak zdravstvenih organizacija odlučilo se na zajednički istupe kako bi upozorile javnost na opasnosti dugoročne prehrane siromašne ugljikohidratima.

Nazvavši svoj pokret 'Partnerstvo za esencijalnu prehranu', ove organizacije ističu kako brojne znanstvene studaje ukazuju da manjak ugljikohidrata u prehrani može izgladniti mozak, izazvati zatvor i druge probleme probavnog sustava, smanjiti razinu energije, te otežati koncentraciju.

Dugoročno, upozoravaju stručnjaci, takav način prehrane može preopteretiti bubrege, povećati opasnost od poremećaja rada jetre, izazvati uloge - odnosno, giht - srčane bolesti, dijabetes, moždani udar, te nekoliko vrsta raka.

Dijete bez - ili s vrlo malo - ugljikohidrata u suprotnosti su s desetljećima solidnih znanstvenih istraživanja koja zaključuju da u prehrani treba ograničiti zasićene masti i rafinirane šećere, ali i povećati konzumiranje voća, povrća i vlakana, objavili su stručnjaci i znanstvenici okupljeni u pokret Partnerstvo za esencijalnu prehranu.

XS
SM
MD
LG