Linkovi

Utjecajno Vijeće za vanjsku politiku predlaže obnovu dijaloga s Teheranom (21/7/04) - 2004-07-20


Predsjednik Bush je izjavio da Sjedinjene Države i dalje ispituju je li Iran igrao bilo kakvu ulogu u terorističkim napadima 11. rujna 2001. godine. John McLaughlin, vršitelj dužnosti direktora CIA-e, smatra da Teheran nije imao izravne veze s napadima.

No, prema novinskim izvještajima, neovisna komisija koja je vodila istragu u vezi s terorističkim napadima na New York i Washington konstatira u završnom izvještaju da postoji mogućnost da su neki od otmičara iz Agfganistana putovali preko Irana.

Američki predsjednik je izvjestio da će vlada ispitati kakvu je ulogu – ukoliko je uopće bio upleten - Iran imao u terorističkim napadima 11. rujna 2001. godine. "Nastavit ćemo ispitivati jesu li Iranci bili umiješani. Ja odavno izražavam zabrinutost zbog Irana. Na kraju krajeva, radi se o totalitarnom društvu u kojem se ljudima uskraćuju sloboda i njihova prava.”

Administracija predsjednika Busha već je odavno podijeljena oko pitanja treba li – nakon 25 godina neprijateljskih odnosa s Iranom – pružiti ruku suradnje, ili pak zaoštriti politiku prema Teheranu. Među problemima koji najviše brinu Washington je mogućnost da Iranci iza programa proizvodnje nuklearne energije kriju projekte za proizvodnju nuklearnog oružja. Teheran uporno tvrdi da su njihovi nuklearni programi isključivo miroljubivi.

Glasnogovornik američkog Državnog tajništva Richard Boucher upozorava, međutim, da u komuniciranju s Iranom i dalje treba biti vrlo obazriv: “Potvrdili smo izvještaje da smo razgovarali s Irancima o nekim od tih pitanja, uključujući i terorizam u regiji, te druga pitanja koja utječu na regiju. … Ukoliko vidimo da Iran prestane podržavati teroriste koji nastoje potkopati nade Palestinaca…ukoliko vidimo da se Iranci počinju pridržavati obaveza vezanih za nuklearne programe… i ukoliko vidimo da Iran mijenja nabolje stanje ljudskih prava koje je sada zastrašujuće – onda će se početi razmišljati o tome da je vrijeme da se nešto učini na popravljanju naših odnosa.”

Utjecajna nevladina institucija za politička istraživanja, Vijeće za vanjsku politiku, uključilo se u raspravu o Iranu objavljujući ovog tjedna izvještaj u kojem potiče uspostavljanje dijaloga s Teheranom. Bez toga – smatra Vijeće – nanosi se šteta američkim interesima u toj regiji.

Vijeće na čijem su čelu bivši predsjednički savjetnik za državnu sigurnost Zbignew Brzezinski i bivši direktor CIA-e Robert Gates u najnovijem izvještaju upozoravaju da iranske nuklearne ambicije “spadaju među najhitnija pitanja” s kojima su Sjedinjene Države sučeljene. Izravni dijalog s Teheranom o tome ključ je stabilnosti u regiji.

Upitan o eventualnim vezama Irana sterorističkim napadima na New York i Washington, gospodin Brzezinski kaže: “Sve što se do sada vidjelo je da su al-Qaidini operativci prošli kroz Iran. Nema indicija da je to bilo u vezi s iranskom umiješanošću u napade 11. rujna. Jednostavno, ne znamo.”

Sjedinjene Države i Iran prekinuli su diplomatske odnose 1979. godine nakon što su fundamentalisti koji su izvršili islamsku revoluciju oteli 52 američkih diplomata u Teheranu i držali ih u zatočeništvu 444 dana.

XS
SM
MD
LG