Linkovi

Human Rights Watch: Propusti hrvatskih sudova (19/7/04) - 2004-07-19


Sudska odluka kojom je jedna starica srpske nacionalnosti u Hrvatskoj osuđena za ratne zločine, bez da su oni dokazani, ukazuje na propuste do kojih dolazi pri suđenju za ratne zločine u hrvatskim sudovima – tvrdi se u današnjem priopćenju organizacije za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch. Ova je njujorška organizacija ocijenila da su u suđenju 78-godišnjoj Ivanki Savić postojala dva osnovna problema: prvi je bio taj da je sud pogrešno primjenjivao hrvatske zakone i međunarodne propise, a drugi je “etnička pristranost” prema optuženoj zato što je Srpkinja.

Izvršna direktorica odjela Human Rights Watcha za Europu i Središnju Aziju, Rachel Denber ocijenjuje da su “problemi koji su se pokazali u postupku protiv Ivanke Savić - a to su pristranost i nedostatak pravnog profesionalizma – karakteristični za većinu sudskih postupaka koji se u Hrvatskoj vode protiv optuženika za ratne zločine.” Direktorica Denber u priopćenju tvrdi da su pristranosti i nedostatku stručnosti posebno skloni nižestupanjski sudovi koji sude optuženima za ratne zločine.

Human Rights Watch ističe da je učinkovitost i pravičnost sudova u Hrvatskoj posebno značajna zbog sve veće spremnosti Hačkog tribunala za ratne zločine da neke slučajeve prepusti sudovima na području bivše Jugoslavije. Međunarodna zajednica i posebno Europska unije trebaju Hrvatskoj još jasnije poručiti da “dužnosnici, suci i odvjetnici moraju shvatiti da su za pravedno suđenje nužni i stručnost i etnička nepristranost” – zaključuje Human Rights Watch.

XS
SM
MD
LG