Linkovi

SAD: I mediji u stranačkim bojama (19/7/04) - 2004-07-19


“U naciji koja se sve više vezuje za crvene ili plave i mediji počinju sve više dobivati stranačke boje, a to bi moglo povećati politički rascjep u zemlji” – piše Christian Science Monitor. Od konzervativne televizijske mreže Fox do liberalnog radija Air Amerika, Amerikanci mogu birati onaj izvor informacija koji se uklapa u njihov ideološki ukus.

Trend ka jednostranačju u medijima – nastavlja bostonski list – iako je u začetku, zabrinjava mnoge političke analitičare. Jer, ukoliko svatko bude čitao, ili slušao samo one vijesti koje učvršćuju njegovo mišljenje, moglo bi biti sve manje mjesta za kompromis – a kompromis je temelj vlasti u ovoj zemlji, piše Christian Scienece Monitor.

Washington Post se pita u kojoj će mjeri uporno ponavljanje kako je senator John Kerry “liberal” naškoditi njegovim izgledima za pobjedu na predsjedničkim izborima. Kad je 1988. George Bush stariji upozoravao glasače da njegov suparnik Dukakis predstavlja “propalu liberalnu politiku prošlosti” – napadi na liberale su pomogli Bushu da uđe u Bijelu kuću. Ista je strategija doživjela poptpuni neuspjeh kad ju je 1996. pokušao koristiti Bob Dole protiv Billa Clintona – piše vašingtonski list.

Sada iz stožera za reizbor predsjednika Busha opet koriste ovo, vrlo poznato, a ponekad i najubojitije oružje iz republikanskog arsenala – piše Washington Post. Glasnogovornik stožera već je proglasio Kerrya i njegovog dopredsjedničkog kandidata Edwardsa – najliberalnijim tandemom u američkoj povijesti. Kerry je, međutim, dovoljno mudar te se opire “tetovaži liberala”, jer se tek 20 posto Amerikanaca tako osjeća – piše vašingtonski list napominjući da još nije izvjesno kakve će posljedice imati to ideološko prepucavanje.

Za svaki slučaj, imajući na umu izborne probleme na Floridi prije četiri godine, senator Kerry gradi do sada najsloženiju mrežu pravnog nadzora predsjedničkih izbora – piše New York Times. Kerryjev izborni stožer već je angažirao odvjetnike u svih 50 saveznih država, ali – kako piše njujorški list – isto je uradio i izborni stožer predsjednika Busha.

XS
SM
MD
LG