Linkovi

Izbori u Afganistanu (19/7/04) - 2004-07-18


U eksploziji bombe u Heratu na zapadu Afganistana ubijeno je pet civila, uključujući i jednog dvanaestogodišnjeg dječaka. Više od dvadeset ljudi je ranjeno. Afganistanski predsjednik Hamid Karzai izjavio je da je napad bio "djelo neprijatelja Afganistana, koji očajnički pokušavaju svratiti Afganistan s puta obnove, mira i demokracije." Afganistan je sučeljen s napadima bivšeg ekstremističkog talibanskog režima, kao i suparničkih paravojnih snaga.

Afganistansko izborno povjerenstvo najavilo je da će se predsjednički izbori održati 5. listopada. Prema medijskim izvješćima, na popisu kandidata naći će se preko deset imena. Parlamentarni izbori trebali bi se održati sljedeće godine.

Ali Jalali, afganistanski ministar unutarnjih poslova, izjavio je da se poduzimaju koraci na adekvatnom osiguravanju izbora.

"Policijske snage, afganistanska nacionalna vojska, afganistanske paravojne snage, koalicijske snage i NATO savez obvezali su se da će osiguravati izbore," rekao je.

Glasnogovornik američkog Državnog tajništva Richard Boucher izjavio je: "Unatoč prijetnjama i napadima talibana, afganistanski narod žarko želi koristititi svoja demokratska prava."

"Mislimo da će izbori obilježiti još jedan važan korak u prijelazu Afganistana na ustavnu vladu, koja će predstavljati sve Afganistance. Izbori će biti još jedna prekretnica u razvoju Afganistana. Pridružujemo se afganistanskoj vladi u punoj podršci odlukama izbornog povjerenstva, ali učinit ćemo svoj dio da bismo pomogli u organiziranju tih povijesnih izbora," kazao je glasnogovornik Boucher.

"U Afganistanu će biti još mnogo neizvjesnih godina," rekao je predsjednik Karzai, dodajući, "no to je zemlja koja se razvija."

XS
SM
MD
LG