Linkovi

Demokrati i republikanci pripremaju se za stranačke konvencije (18/7/04) - 2004-07-17


I demokrati i republikanci ovih se dana spremaju za svoje stranačke predizborne konvencije. Demokrati će svoju konvenciju održati prvi – krajem mjeseca u Bostonu, a republikanci – krajem kolovoza u New Yorku.

Ankete pokazuju da velik broj Amerikanaca još uvijek ne zna mnogo o senatoru Johnu Kerryu, iako će on 29. srpnja biti službeno nominiran za demokratskog predsjedničkog kandidata. Predsjedatelj Demokratske stranke Terry McAuliffe kaže da će središnji cilj konvencije biti – predstaviti senatora Kerrya i njegovog dopredsjedničkog kandidata Johna Edwardsa američkim glasačima."Iskoristit ćemo ta četiri dana u Bostonu da bismo Johna Kerrya i Johna Edwardsa predstavili američkom narodu. Oni će govoriti o svojim prednostima, svojoj prošlosti i svojoj viziji za ovu zemlju. Tema naše konvencije bit će: 'Snažniji na domaćem i više poštovani na međunarodnom planu'".

Glavne govore na konvenciji održat će senatori Kerry i Edwards. Sudionicima tog skupa obratit će se i bivši predsjednici Jimmy Carter i Bill Clinton, njegova supruga Hillary Clinton, te bivši dopredsjednik Al Gore. U međuvremenu, republikanci pripremaju svoju konvenciju, na kojoj će također nastupiti niz istaknutih imena – kalifornijski guverner Arnold Schwarzenegger, senator John McCain, bivši njujorški gradonačelnik Rudolph Giuliani i dopredsjednik Dick Cheney.

Zadnju večer skupa, predsjednik Bush održat će govor, u kojem će prihvatiti stranačku nominaciju za drugi mandat. Predsjednik i njegovi republikanski pristaše ističu postignuća aktualne administracije u borbi protiv terorizma i zaštiti zemlje. O tome često govori i predsjednik Bush. "Uhvatili smo ili ubili mnoge ključne čelnike al-Qaide. Nastavit ćemo lov na njih sve dok se ne izvrši pravda i dok Amerika ne bude sigurna.

Američke stranačke konvencije počele su se održavati u tridesetim godinama 19. stoljeća. Već više od stotinu godina, stranački aktivisti na njima nominiraju predsjedničke kandidate.

No, profesor povijesti sa Sveučilišta American ovdje u Washingtonu Allen Lichtman kaže da se uloga konvencija počela mijenjati sredinom dvadesetog stoljeća. "Tijekom prošlih pedesetak godina, predsjednički kandidati više se ne nominiraju na konvencijama. Oni se zapravo nominiraju kroz primarne stranačke izbore.

Washingtonski politički analitičar Stuart Rothenberg kaže da konvencije danas uglavnom služe kao četverodnevne reklame za stranačke kandidate."To su danas velike priredbe za medije. Predsjednički kandidati mogu se na konvencijama predstaviti javnosti u najboljem mogućem svjetlu ne samo sebe, već i svoju platformu i iznijeti javnosti svoju poruku, koja će ujedno biti poruka glasačima pred izbore".

Međutim, s obzirom da su moderne političke konvencije danas vrlo predvidive, stručnjaci kažu da imaju sve manje utjecaja na glasače. Stoga i televizija danas prikazuje samo manje dijelove ovih skupova.

XS
SM
MD
LG