Linkovi

Po prvi puta, većina Amerikanaca ocjenjuje da SAD nisu trebale ići u Irak (17/7/04) - 2004-07-17


Iz današnjih američkih listova izdvajamo rezultate najnovije ankete o izgledima kandidata na predsjedničkim izborima, kao i najnoviji prijedlog o jačanju obavještajnih službi.

U anketi koju je proveo s televizijskom mrežom CBS, New York Times saznaje da – po prvi put - većina Amerikanaca, njih 51 posto, ocjenjuje da Sjedinjene Države nisu trebale ići u Irak. 45 posto ih, međutim, i dalje smatra da je vojna akcija u Iraku bila ispravna. Na pitanje - da li je rat u Iraku “bio vrijedan gubljenja američkih života i drugih gubitaka…” 62 posto Amerikanaca je odgovorilo sa “ne”.

New York Times bilježi da 45 posto ispitanika pozitivno ocjenjuje način na koji gospodin Bush obavlja predsjednički posao, dok ih 48 posto daje negativnu ocjenu. Što se, pak njegovog vođenja vanjske politike tiče – 39 posto Amerikanaca mu daje pozitivnu ocjenu, a 55 posto negativnu. A na pitanje predsjednikove politike u Iraku – 37 posto ispitanika podržava gospodina Busha, a 58 posto ne podržava.

Pa ipak, unatoč ne baš ohrabrujućim ocjenama predsjednikove politike, gospodin Bush je i dalje popularan približno isto koliko i njegov protukandidat – senator John Kerry. New York Times i CBS su saznali od ispitanika da Kerryja podržava 49, a Busha 44 posto anketiranih. Ispitivanje javnog mnijenja je također otkrilo da je odluka senatora Kerryja da za dopredsjednika kandidira senatora Johna Edwardsa pridonijela njegovoj popularnosti.

Los Angeles Times predsjedničkog kandidata Johna Kerryja spominje u drugom kontekstu: senator je, naime, obećao da će – ukoliko bude izabran – više nego udvostručiti izdvajanja za obavještajne operacije. Demokratski kandidat za Bijelu kuću nije iznio pojedinosti, ali se obvezao na formiranje novog ministarskog položaja u čijoj bi nadležnosti bilo i nadzor nad CIA-om i drugim obavještajnim agencijama – navodi Los Angeles Times.

XS
SM
MD
LG