Linkovi

Hawking revidira teoriju o crnim rupama (17/7/04) - 2004-07-17


Nakon gotovo 30 godina, koliko je zastupao teoriju da crne rupe u svemiru progutaju sve što u njih padne, astrofizičar Stephen Hawking je promijenio mišljenje … i tako izgubio jednu od najslavnijih oklada u znanstvenom svijetu.

Slavni autor "Kratke povijesti vremena" izjavio je da su i on i brojni drugi znanstvenici bili u krivu tvrdeći da su crne rupe apsolutne svemirske 'klopke', te da one ustvari ipak ispuštaju određene informacije o samima sebi i o onome što je u njih palo. Na taj način, rekao je Stephen Hawking, ipak možemo sa sigurnošću saznati prošlost i prognozirati budućnost.

Svoje nalaze najpoznatiji suvremeni matematičar i astrofizičar predstavit će znanstvenom svijetu na 17. Međunarodnoj konferenciji o općoj relativnosti i gravitaciji, u Dublinu, 21. srpnja. Ti bi nalazi mogli pomoći i razrješenju takozvanog 'informacijskog paradoksa' crnih rupa, što je jedna od ključnih zagonetki moderne fizike.

Crne rupe nastaju kada neka ogromna zvijezda izgori svoje nuklearno gorivo i kolabira sama u sebe, a enormna težina njezinih vanjskih slojeva izazove imploziju njezine jezgre. Sila gravitacije postaje toliko jaka da praktički nikakva svjetlost ne uspijeva napustiti crnu rupu i ništa unutar nje nije vidljivo izvana. Ta zvijezda praktički nestaje iz svemira u točku neizmjerne gustoće, mjesto gdje potpuno otkazuju zakoni opće relativnosti, koji vladaju prostorom i vremenom.

Hawking, koji je već desetljećima paraliziran, jer boluje od amiotrofne lateralne skleroze, većinu svog znanstvenog rada posvetio je istraživanju crnih rupa. Godine 1976, on je prikazao da se, prema čudnim zakonima kvantne fizike, crne rupe, odmah po svom nastanku, počinju 'isparavati', ispuštajući energiju, te, tijekom tog procesa, gubeći masu. Po njegovoj teoriji, crne rupe ispuštaju male količine tvari i energije u obliku fotona, neutrina i drugih subatomskih čestica. Te čestice, tvrdio je Hawking posljednja tri desetljeća, new sadrže nikakvu informaciju o zbivanjima unutar crne rupe, niti o njezinom nastanku. Po toj teoriji, kada bi crna rupa jednog dana potpuno 'isparila', sve informacije unutar nje bile bi potpuno izgubljene.

No, prema ovoj najnovijoj reviziji svoje teorije, Hawking tvrdi da neki podaci o crnoj rupi mogu biti određeni iz onoga što ona ispusti u svemir. U intervjuju BBC-ju, on nije ulazio u potankosti svoje revidirane teorije, ali su organizatori konferencije u Dublinu izjavili da je u zadnji čas zatražio da se obrati skupu, kako bi izvijestio o - kako je rekao - razriješenju informacijskog paradoksa crne rupe.

XS
SM
MD
LG