Linkovi

Hrvatska 83. po ekonomskoj slobodi zajedno s Bangladešom i Marokom (17/7/04) - 2004-07-16


Hrvatska dijeli 83. mjesto s Bangladešom i Marokom po ekonomskoj slobodi na svijetu, a u konkurenciji 123 zemlje. Taj podatak stoji u novom godišnjem popisu što ga sastavlja američki institut Cato iz Washingtona. Valja naglasiti da je rang-lista sačinjena na temelju podataka iz 2002., posljednje godine sa svim raspoloživim podacima, a u koje ulaze veličina vlade, pravna struktura, zaštita vlasništva, zakonska regulativa djelatnosti poslovnog sektora i slično. Na prvom mjestu, kao i prošle godine, nalazi se Hong Kong, slijedi Singapur, a Sjedinjene Države su treće.

Među prvih deset nalaze se još Novi Zealand, Švicarska, Australija, Britanija, Kanada, Irska i Luksemburg. Na dnu ljestvice nalaze se afričke, latino-američke i bivše komunističke zemlje. Inače, prvih pet zemalja ima prosječni godišnji prihod po glavi stanovnika od 26,100 američkih dolara, a posljednjih pet svega 2,800. Novo istraživanje pokazuje da ekonomski slobodne zemlje privuku 11,000 dolara ulaganja po jednom radniku, 12 puta više nego zemlje ograničene ekonomske slobode.

“Ekonomska sloboda je glavna komponenta ukupne ljudske slobode i ovo izvješće pokazuje njen doprinos dramatičnim poboljšanjima u cijelom spektru pokazatelja razvitka" - izjavio je Ian Vasquez, direktor Projekta globalne ekonomske slobode pri institutu Cato.

XS
SM
MD
LG