Linkovi

Kerryju podrška američkih crnaca, Bushu - ne? (16/7/04) - 2004-07-16


Listajući američke novine vidimo da od domaćih tema veliku pažnju privlači današnja presuda koju će savezni sudac u New Yorku izreći Marthi Stewart – televizijskoj zvijezdi koja je godinama savjetovala gledatelje kako da stilski urede svoj dom i na tome zaradila milijune dolara. Sada ju najvjerojatnije očekuje zatvorska kazna od 10 do 16 mjeseci zbog laganja istražiteljima koji su ispitivali njene burzovne transakcije. Druga tema koja privlači nepodijeljenu pažnju novina je nastup demokratskog predsjedničkog kandidata Johna Kerrya na godišnjoj konvenciji Saveza Amerikanaca afričkog podrijetla.

Izvještavajući sa skupa u Philadelphiji, "Washington Post" piše da je srdačno dočekan senator Kerry imao jednostavnu poruku: “Ja sam ovdje. On nije.” Za razliku od predsjednika Busha - koji je odbio poziv najveće crnačke udruge, navodeći prezauzetost kao ispriku – senator Kerry je iskoristio 50-minutni govor za učvršćenje podrške na predsjedničkim izborima. Washingtonski list navodi da je demokratski kandidat za Bijelu kuću poručio u govoru “da će biti predsjednik koji istinski ujedinjuje, a ne razdvaja naciju po osnovu rase, ili bogatstva, ili bilo čega drugog.”

"USA Today" ističe da je pojavljivanje Johna Kerryja i nepojavljivanje predsjednika Busha na konvenciji Saveza Amerikanaca afričkog podrijetla bilo dio predizbornog natjecanja i odnosa prema rasnom pitanju. Iako je predsjednik službeno rekao da je prezauzet, Bijela kuća nije krila pravi razlog odbijanja poziva, navodeći da je čelništvo te crnačke udruge otvoreno izražavalo neprijateljski odnos prema administraciji predsjednika Busha – bilježi "USA Today".

"Christian Science Monitor" o predizbornom natjecanju piše iz drugog ugla, onog koji se tiče glavnih tema koje će utjecati na opredjeljivanje glasača. “Irak i ekonomija i dalje su značajna pitanja, ali će i Bush i Kerry kao središnje teme tretirati društvena pitanja” – piše bostonski list. Naravno i terorizam i Irak i gospodarstvo privlače veliku pažnju glasača, ali se predsjedničke kampanje sve više usredotočuju na društvene teme, među kojima su i pravo na pobačaj, istospolni brakovi, kontrola nošenja oružja, molitve u školama i druga pitanja koja su polarizirala Amerikance – piše "Christian Science Monitor".

XS
SM
MD
LG