Linkovi

Granny D. opet protiv političkog establishmenta (16/7/04) - 2004-07-15


Prije pet godina, jedna starica iz Nove Engleske na sjeveroistoku Sjedinjenih Država, zaključila je da joj je dosta – ogromnih svota novca koje se slijevaju u političke kampanje. Svoj je prosvjed odlučila iskazati – pješačeći preko cijele zemlje. Tada joj je bilo 89 godina. Ove godine – na nišan je uzela Senat. U dobi od 94 godine odlučila se kandidirati za senatora iz New Hampshirea.

Zovu je od milja Granny D – Baka D., a pravo ime joj je Doris Haddock. Odlučila se kandidirati kada niti jedan od istaknutih demokrata u New Hampshireu nije pokazao spremnost da bude protukandidat popularnom i favoriziranom republikanskom senatoru Juddu Greggu. "Ja sam ogorčena baka jedne obitelji iz New Hampshirea. Došla sam pitati mladog Judda što mu je bilo kada je odlučio podržati Busheve vojne avanture."

"Mladi Judd" je bivši guverner New Hampshirea, koji se natječe za svoj treći mandat u Senatu. No, to nije pokolebalo Granny D. "Iako se kandidiram za mjesto u Senatu u nedostatku drugih demokrata, sigurna sam da neću biti žrtveno janje. Kandidirala sam se s namjerom da pobijedim."

Doris Haddock samo je jednom u svojem životu izabrana na javni položaj. Tijekom osamdesetih bila je članica odbora za planiranje u svojem rodnom mjestu Dublinu u New Hampshireu. Iako, dakle, nema puno iskustva, pravi je talent za javne nastupe i već je počela stjecati obožavatelje. Nada se da će je ista energija koja joj je pomogla u pješačenju preko zemlje pomoći i u predizbornoj kampanji. Senatora Gregga izazvala je na javnu debatu u svakom okrugu u New Hampshireu. U senatorovom izbornom stožeru ne žele davati kometare o Granny D. Javnost bi mogla zamjeriti kritike na račun jedne 94-godišnje starice.

Profesor političkih znanosti Andy Smith sa sveučilišta New Hampshirea slaže se da je najbolja taktika senatora Gregga – šutnja. "Kada bi o njoj govorio kao o ozbiljnom kandidatu, ljudi bi je mogli početi shvaćati ozbiljnije. Zato ju je bolje potpuno ignorirati. Senator Gregg uživa naklonost javnosti i dovoljno mu je da samo dočeka izbore u studenom."

Neki lokalni politički insajderi smatraju kandidaturu Granny D najboljim odrazom rasula među demokratima u New Hampshireu. U međuvremenu, Granny D, sa svojim slamnatim šeširom, pretvara se u lokalnu zvijezdu. Ipak, popularni nadimak neće joj pomoći na izborima, s obzirom da će na glasačkim listićima biti otisnuto njeno pravo ime, za koje se ne zna koliko će ga glasača prepoznati.

XS
SM
MD
LG