Linkovi

Grdešić: Između mene i Zagreba nije postojala odgovarajuća razina povjerenja (16/7/04) - 2004-07-15


Hrvatski veleposlanik u Sjedinjenim Državama Ivan Grdešić okončao je svoj mandat u Washingtonu, a na njegovo mjesto uskoro stiže novi ambasador, Neven Jurica. Prije nego li je krenuo za Zagreb veleposlanik Grdešić dao je eksluzivni intervju za hrvatsku redakciju Glasa Amerike. Prva tema razgovora bila je ocjena njegove tri i pol godine provedene u glavnom gradu SAD-a.

GRDEŠIĆ: Zadovoljan sam da smo u okolnostima kakve su bile unaprijedili ne samo hrvatsko-američke odnose nego, pomalo paradoksalno, i regionalne odnose između Hrvatske i naših bližih i daljih susjeda, da smo u veleposlanstvu promovirali novo lice Hrvatske. Odlazim zadovoljan s onim što smo napravili kad se pogleda gdje se zemlja danas nalazi u usporedbi s četiri godine ranije i kuda ide. Zadovoljstvo je govoriti o onome gdje će Hrvatska biti za pet-deset godina. To više nije upitno.

Pitali smo ambasadora Grdešića je li se moglo više i bolje učiniti oko hrvatske kandidature za ulazak u NATO savez.

GRDEŠIĆ: Moglo se učiniti više, ali mnogo ranije, tamo negdje odmah poslije ‘Oluje’, 1995. 1996. godine. Mislim da smo od tada do 1999. godine počeli kasniti i danas smo u zakašanjenju od tri-četiri godine koje pokušavamo nadonaditi. Niz tih posljedica rata je trebalo otkloniti što druge zemlje kandidati nisu trebale. I u tom smislu, naš je lov termina za ulazak u NATO uspješan. Mislim da smo od četiri godine zaostatka nadoknadili barem dvije.

Kakvi ste imali odnosi kad je za ministra vanjskih poslova došao Miomir Žužul?

GRDEŠIĆ ACT: Moja suradnja s ministrom Žužulom je korektna. Zajedno smo odradili nekoliko njegovih posjeta, ali treba iskreno priznati da razina povjerenja između mene i njega te između mene i premijera nije onakva kakvu veleposlanik u Washingtonu treba.

Podsjetimo se da je Miomir Žužul bio hrvatski veleposlanik u Washingtonu prije Ivana Grdešića.

GRDEŠIĆ: Kad sam došao u Washington moj glavni problem je bio da sam praktički morao raditi ispočetka. Ne samo zato što je došlo do promjene vlasti u Americi nego i zato što nisam imao otvoren institucionalni prostor da ja kao veleposlanik, predstavnik hrvatske Vlade, relativno brzo uđem u posao. Iskreno se nadam da će veleposlaniku Jurici biti puno lakše, i zbog objektivnog stanja u zemlji, nego što je to bilo meni.

Nakon tri i pol godine veleposlaničkog iskustva u Washingtonu što bi promjenili kad biste imali priliku odraditi još jedan mandat?

GRDEŠIĆ: Vjerojatno bih tjerao ministre i premijera da više i bolje komuniciraju s američkim veleposlanstvom u Zagrebu. Moj glavni prigovor ministru Piculi i premijeru Račanu bila je premala suradnja s veleposlanstvom u Zagrebu.

Ivan Grdešić ne vraća se u diplomaciju već nastavlja svoju karijeru redovitog profesora na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG