Linkovi

Američki politički management u Splitu, bez 'nametanja imperijalnog modela' (16/7/04) - 2004-07-15


Profesori sa Sveučilišta George Washington u Splitu su započeli razgovore sa svojim domaćinima o pokretanju više kolegija iz političkog managementa u sklopu splitskog sveučilišta. Konačni je cilj u doglednoj budućnosti u Splitu osnovati Centar za politički management na kojem bi uz domaće predavali i američki profesori iz Washingtona.

Bio je ovo samo inicijalni razgovor američkih profesora prije odlaska u Zagreb, kako bi se uvjerili u prostorne mogućnosti splitskog sveučilišta. Primjerice, između ostalih, i ekonomskog fakulteta sa čijim su kapacitetima i arhitekturom bili oduševljeni.

Ivana Polunić, pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i športa, je izjavila da je ova ideja inicirana od strane ministra Dragana Primorca. “Radi se o programima koji su izuzetno interesantni za ovo podneblje kojih zapravo uopće nema niti u Hrvatskoj i praktički skoro nigdje u Europi, osim u sklopu toga što George Washington University izvodi. To su programi kao što su Political Leadership, Lobbying, Advanced Political Management. Predstavnici Sveučilišta George Washington su izuzetno ozbiljno pristupili tim razgovorima jednako kao mi i jako su zainteresirani te imaju veliko zanimanje da ta suradnja rezultira dogovorom u što kraćem roku” - rekla je ova djelatnica hrvatskog ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.

Način na koji će se to odraditi još nije preciziran, ali već za koji dan dvoje će uvaženih američkih profesora imati prigodu o tome porazgovarati osobno s ministrom Draganom Primorcem i osmisliti temeljni koncept kao temelj za razvijanje daljnih dogovora.

Profesorica Mary Anne P. Saunders, prodekanica za međunarodne programe na Sveučilištu George Washington, kaže da bi se budući centar mogao nazvati Jadranski centar za vodstvo u politici (Adriatic Center for Leadership). Pojašnjava kako bi se u centru mogle koristiti američke ekspertize političkog managementa i obrazovno-znanstveni programi sa Sveučilišta George Washington, ali ne dolazeći u Hrvatsku predstavljati nekakav “imperijalni model”.

“Višeznačno je osnivanje takvog centra u Splitu” kaže prodekanica Marry Ann Saunders. ”Hrvatska je jako prikladna sredina za započinjenje razgovora o aspektu političkog managementa. Hrvatska ima dobar geografski položaj posebice kada govorimo o tematici razvoja političkog managementa u Srednjoj i Istočnoj Europi i stoga nema boljeg mjesta za utemeljenje takvog centra za politički management. Mislim da Split kao sveučilišni centar ima sve uvjete da odgovori svim izazovima” - rekla je ova prodekanica dodala:

“Hrvatska može ostvariti vodeću ulogu kao zemlja koja će pokazati drugim državama put u Europsku Uniju, NATO i u druge organizacije i to je mislim cilj za ove zemlje u ovom dijelu svijeta, a isto tako to bi značilo osiguranje dobrih odnosa Hrvatske i ostalih država s SAD-om u obliku većeg broja dijaloga i razgovora između političara."

Profesor Stiven Billet sa posdiplomskog studija političkog managementa na Sveučilištu George Washington istaknuo je kako ne zna u ovom trenutku koliko bi kolegija predavali američki profesori u budućem Centru za politički management predviđen za postdiplomce jer je o tome rano govoriti. Ipak je naveo kolegije kao što je politički management, kolegij o lobiranju te predavanja iz strategije političkih kampanja.

Gauro Reić, koji radi u Odjelu splitskog sveučilišta za međunarodnu suradnju ističe da bi budući studij trajao dvije godine. “Centar ne bio bio strogo strukturiran kao političko liderstvo odnosno nego bi imao jedan širi naziv s time da bi onda bila otvorena jedna šira koncepcija jednog takvog studija”.

Profesore sa Sveučilišta George Washington i domaćine sa splitskog sveučilišta primili su predstavnici grada Splita.

XS
SM
MD
LG