Linkovi

Moralna podrška može više štetiti nego koristiti (15/7/04) - 2004-07-14


Moralna podrška i pomoć nekim ženama koje boluju od raka dojke više šteti nego koristi, pokazalo je jedno novo istraživanje, ustanovivši da u takvim slučajevima ženama treba više vremena za prilagodbu bolesti nego da nemaju nikakvu podršku.

Kako izvješćuju znanstvenice Julie Reynolds i Nancy Perrin, u časopisu "Health Psychology", negativni učinak neželjene moralne podrške i pomoći bio je veća smetnja psihosocijalnoj prilagodbi žena na njihovu bolest, nego što je, u obratnom slučaju, željena podrška bila korisna.

U smislu moralne podrške i pomoći, žene koje boluju od raka dojke žele razne stvari, kažu autorice studije, dodajući da je teško odrediti koji bi potezi njihove okoline bili svima poželjni. Samo 17 od ukupno 40 ponuđenih mogućnosti nalazilo bi se stalno ili među poželjnima ili među nepoželjnima. Ponuđene mogućnosti uključivale su ovakve potencijalne reakcije okoline: "Pita me se želim li navečer izaći u društvo," "Pomaže mi u odvraćanju pažnje s raka," "Podsjeća me da bi stvari mogle biti gore," "Razumije moje stanje" i slično.

Poklopiti točno ono što žena želi i očekuje kao podršku s onime što od svoje okoline prima važan je element u njezinoj psihosociološkoj prilagodbi bolesti, kažu autorice studije. Najčešći izvor podrške je bračni partner ili neki drugi član obitelji.

S obzirom da se želje i potrebe žena za podrškom ne mogu lagano klasificirati i uniformirati, kaže se u zaključcima studije, poželjno je u okviru pružanja savjetodavne skrbi i bolesnici i njezinoj obitelji točno razjasniti što ona želi, a što ne.

XS
SM
MD
LG