Linkovi

L. A. Times: Republikanska stranka  na gubitku zbog prijedloga amandmana o braku (14/7/04) - 2004-07-14


Vodeći američki listovi najavljuju današnje – očekivano – glasanje o prijedlogu ustavnog amandmana kojim se zabranjuju istospolni brakovi.Los Angeles Times već u naslovu tvrdi da će “…Republikanska stranka biti na gubitku zbog prijedloga amandmana o braku”. “Kad su republikanci u Senatu zakazali glasanje o ustamnom amandmanu koji bi zabranio istospolne brakove, znali su da im prijedlog neće proći. Oni su se ustvari nadali da će se zbog prijedloga u središtu pažnje naći demokrati i njihov predsjednički kandidat John Kerry” – obrazlaže L.A. Times.

Demokrati u Senatu tvrde da su republikanci prijedlaganjem amandmana imali za cilj skrenuti pozornost javnosti s gorućih problema poput nemira u Iraku. Prema pisanju Los Angeles Timesa, senator Edward Kennedy je prijedlog ocijenio kao “očajnički plan da se naciju podijeli, s ciljem postizanja političke koristi.” … No, čak ni republikanci u Senatu nisu jedinstveni glede amandmana, te je predsjednik sučeljen s potencijalno neugodnim porazom u Senatu koji je pod kontrolom stranačkih kolega – piše vodeći kalifornijski list.

Najtiražniji američki list – USA Today – uoči današnjeg izjašnjavanja senatora izvještava čitatelje da su istospolni brakovi već legalizirani u Nizozemskoj i Belgiji, a u Španjolskoj, Švedskoj, Švicarskoj i Luxemburgu, gdje zakon već dopušta određenu vrstu partnerskih prava, do kraja sljedeće godine očekuju legalizaciju istospolnih brakova. Većina drugih europskih zemalja priznaje neku vrstu istospolnih veza, a 57 posto građana tvrdi da nema ništa protiv takvih veza – piše USA Today, naglašavajući da će stanje u Europi utjecati i na odlučivanje u Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG