Linkovi

Susret predsjednika  Busha s kraljem Maroka (14/7/04) - 2004-07-14


Predsjednik George Walker Bush i marokanski kralj Mohammad razgovarali su u Bijeloj kući o trgovini, suradnji na polju sigurnosti, ljudskim pravima i drugim pitanjima. Očekuje se da će Kongres uskoro početi razmatrati moguću ratifikaciju sporazuma o slobodnoj trgovini sklopljenog između Sjedinjenih Država i Maroka. Maroko je također dobio status važnog američkog "saveznika izvan NATO saveza". Evo što je o tome rekao glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan: "Predsjednik je Kralju naglasio svoju želju da sporazum o slobodnoj trgovini bude usvojen ove godine. Dvojica su čelnika također duže vrijeme razgovarala o globalnom ratu protiv terorizma, te o našoj suradnji na tim naporima….Svakako cijenimo obveze koje je Maroko preuzeo u pomaganju iračkom narodu, dok on radi na poboljšavanju sigurnosne situacije u Iraku i na izgradnji slobodnog i miroljubivog društva. Dvojica su državnika isto tako razgovarala o mirovnom procesu na Srednjem istoku, te o pitanju Zapadne Sahare".

Zapadna Sahara je rijetko naseljeno područje, koje je do 1976. godine bilo španjolski protektorat. Kada se Španjolska povukla, Maroko i Mauritanija pripojili su dijelove tog teritorija. U marokanskom dijelu, skupina nazvana Polisario vodila je gerilski rat protiv marokanskih snaga do 1991, kada je proglašen prekid vatre i kada su u tom području razmještene mirovne snage Ujedinjenih naroda. Referendum o samoopredjeljenju pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda u više je navrata odgođen. Sjedinjene Države se već dugo zalažu za mirno rješavanje problema Zapadne Sahare. Na polju ljudskih prava, glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan govorio je o reformama u Maroku: "Maroko je poduzeo neke važne reforme kako bi se zaštitila prava žena i djece, a napravljeni su i pomaci u obiteljskom pravu. Mi cijenimo te napore".

S obzirom da su ljudska prava od ključne važnosti, kazao je glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan, predsjednik Bush "predložio je Inicijativu za širi Srednji istok, u kojoj se podržavaju pozivi na reforme unutar te regije, te se poziva na postizanje napretka u demokratskim reformama. Sjedinjene Države nastavit će se zalagati za to".

XS
SM
MD
LG