Linkovi

'Kleveta putem medija treba biti predmet građanskog, a ne kaznenog postupka' (15/7/04) - 2004-07-14


U Splitu je nedavno jedna novinarka osuđena na zatvorsku kaznu, zbog klevete koja je navodno izgovorena u njezinom televizijskom prilogu. Zbog klevete je u Slavonskom Brodu također osuđen jedan novinar.

Ove presude za Glas Amerike komentira Gerhard Šarić, djelatnik američke ne-vladine organizacije Irex, koja pomaže razvoj neovisnih medija i građanskog društva širom svijeta.

Gerhard Šarić: "Mi osuđujemo takvu praksu. Smatramo da bi se slučajevi klevete odnosno uvrede trebali riješavati u parničnom, građanskom postupku, a ne putem kaznenog zakona."

Novinarki Ljubici Letinić sud u Splitu izrekao je uvjetnu kaznu zatvora u dužini od dva mjeseca. Presuda je nepravomoćna; novinarka se na nju može žaliti. Ljubica Letinić je osuđena zbog navodne klevete jednog splitskog poduzetnika, u prilogu koji je 2002. godine emitiran u HRT-ovoj emisiji Latinica.

Presude u Splitu i Slavonskom Brodu je osudila Organizacija za sigurnost i suradnju u Europi, čiji je predstavnik u Hrvatskoj izjavio da bi “mogućnost kazne zatvora za novinare mogla imati obeshrabrujući učinak na slobodu medija u Hrvatskoj.”

No, upitali smo Gerharda Šarića, kakvi pravni lijekovi preostaju građanima, ako se o njima u novinama ili televiziji objave neistine?

Gerhard Šarić: "Mislim da za takve slučajeve imamo Hrvatsko novinarsko društvo, koje ima svoj kodeks etike. Oni prate takve slučajeve i ako se novinari ne drže tog kodeksa, postoji mogućnost da ih se pozove na odgovornost. U flagrantnim slučajevima postoji mogućnost parnice, no to se treba odlučiti od slučaja do slučaja."

U nedavno objavljenom izvješću organizacije IREX, o stanju održivosti neovisnih medija u državama Balkana i regije Euro-Azije, Hrvatska je smještena na sam vrh ljestvice, što znači da su u njoj neovisni mediji najsnažniji.

Bez obzira na to čelno mjesto, hrvatski se novinari i danas susreću s problemom auto-cenzure, čemu pridonose presude poput ovih iz Splita i Slavonskog broda. “To je dominantan problem u svim bivšim komunističkim državama. Do njega danas dolazi najčešće iz ekonomskih razloga – novine si ne mogu priuštiti da pišu recimo protiv nekih političara ili protiv nekih ekonomskih interesa. Mi se protivimo svim oblicima auto-cenzure i kaznenog progona novinara” – rekao je Gerhard Šarić iz organizacije Irex, koja u Hrvatskoj kao i nizu drugih zemalja pomaže razvoj neovisnih medija.

XS
SM
MD
LG