Linkovi

Zašto nema više rock gitaristica? (14/7/04) - 2004-07-13


Nabrajajući najveće živuće gitariste rock glazbe, među prvih stotinu naći ćete svega jednu ili dvije žene: Bonnie Raitt ili Joni Mitchell.

Istina je da mnoge pjevačice usput također prebiru po gitari, međutim među virtuozima gitare malen je broj žena, a poglavito kad se radi o električnoj gitari. Jedna od rijetkih iznimki je Jennifer Batten koja je nastupala s Jeffom Beckom i Michaelom Jacksonom.

Sharon Isbin, poznata klasična gitaristica, kaže: "Kad sam počinjala, bilo je malo ženskih uzora. Tada, u Sjedinjenim Državama, većina klasičnih gitarista počeli su kao tinejdžeri svirajući rock glazbu, da bi kasnije otkrili Segoviu i postali očarani klasičnom gitarom. Danas, dvadeset godina kasnije, ne razumijem zašto se to još uvijek nije promijenilo. Sve što vam mogu reći jest to da, kad sam prije petnaest godina na glazbenoj školi Julliard osnovala odjel, niti jedna od mojih studentica nije bila iz Sjedinjenih Država. "

Beth Marlis vodi Guitar Institute of Technology u Los Angelesu, u Kaliforniji, vodeću gitarističku školu rock’n’rolla u Americi. Ona smatra da korijene muške dominacije među gitaristima treba tražiti u povijesti: "Imam osjećaj da to vuče korjienje još iz vremena srednjovjekovnih trubadura. Cijela predodžba nomadskog života, putovanja okolo s gitarom… mislim da se to zadržalo."

Rock gitaristica Jennifer Batten dobila je svoju prvu priliku kad je na audiciji izabrana između stotinu gitarista za turneju Michaela Jacksona. "Jedna stvar koji mi je išla u prilog bilo je to što sam već nekoliko godina svirala pjesmu Beat it s različitim sastavima. Jacksonu je gitarist bio potreban posebice za tu pjesmu, te mu se svijedjelo što je već dobro znam. Međutim, nagovoriti me da plešem, to je bio puno veći problem."

Jennifer Batten jedna je od rijetkih žena čije je zanimanje sviranje gitare. Joni Mitchell, Melissa Etheridge, Bonnie Raitt…. sve su one talentirane sviračice, premda poznatije kao pjevačice i skladateljice, negoli kao majstori gitare.

XS
SM
MD
LG