Linkovi

Trajna američka nazočnost u bazi Eagle, u Tuzli (14/7/04) - 2004-07-13


Mirovnu misiju NATO saveza u Bosni i Hercegovini uskoro će preuzeti Europska unija. O prijenosu mandata, kao i općem stanju u Bosni i Hercegovini, govorilo se i na Capitol Hillu, u Zastupničkom domu Kongresa, gdje su izlaganje održala čelni zapovjednici S-FOR-a.

General-bojnik James Darden, koji radi u odjelu za planiranje pri zapovjedništvu američkih snaga u Europi, objasnio je kakvu će ulogu u budućim američkim strateškim planovima imati vojna baza Eagle, u blizini Tuzle. Riječ je o bazi koja je posljednjih osam godina bila središte američkog vojnog angažmana u Bosni i Hercegovini. Postoji mogućnost da i nakon prestanka misije SFOR-a, u bazi Eagle ostane manji američki kontingent – rekao je general Darden:

"Baza Eagle mogla bi se koristiti kao lokacija s koje će se izvoditi bilateralne vojne vježbe s bosanskohercegovačkim snagama, te multilateralne vojne vježbe sa snagama iz susjednih država. Takva opcija sadržana je u planovima zapovjedništva američkih vojnih snaga u Europi. Uz to, ako to bude potrebno, u bazu Eagle uvijek po hitnom postupku može biti dopremljen jedan bataljun naših snaga – u slučaju neke nepredviđene krizne situacije. Naša nazočnost u bazi Eagle, ukazat će na snažnu i trajnu posvećenost Sjedinjenih Država mirovnoj misiji, i u budućnosti."

Na panelu Odbora Zastupničkog doma za oružane snage govorio je i zapovjednik S-FOR-a, general bojnik Virgil Packett. On je rekao da je postignuto mnogo, no da još uvijek pred međunarodnom mirovnom misijom ostaje dosta posla:

"Situacija je zrela za smanjenje opsega misije. Međutim, bez obzira na to, ostaju problemi koji nisu riješeni.. Na slobodi je, primjerice, još uvijek 17 optuženika za ratne zločine. Kriminal i korupcija predstavljaju značajan problem za Bosnu i Hercegovinu, a tu je i prijetnja od strane terorističkih mreža. Zbog ovih problema, još uvijek se ne može reći da je u Bosni i Hercegovini postignut trajan i samo-održiv mir."

U vezi infiltracije terorističkih mreža u Bosnu i Hercegovinu, general James Darden je rekao da je prijetnja terorističkim napadom razmjerno niska. U ovom trenutku aktivnost tih mreža ograničava se na novačenje i uvježbavanje lokalne mladeži za sudjelovanje u sukobima u drugim dijelovima svijeta, na strani muslimana.

General Darden je rekao da u Bosni i Hercegovini djeluje osam islamskih ne-vladinih organizacija koje su povezane s al-Qaidom.

Međutim, vojno-teroristička obuka u Bosni je također vezana uz snažan dojam u javnosti da bi “rat mogao svaki čas ponovno izbiti”. "Iako su etničke vojne strukture ukinute ili integrirane, još uvijek postoji raširen osjećaj o potrebi samo-obrane po nacionalnim linijama. Pogotovo sada, kada je očito da će međunarodna zajednica smanjiti svoju fizičku nazočnost u zemlji" - upozorio je general James Darden.

XS
SM
MD
LG