Linkovi

Astmatičari posebno osjetljivi na kronične opstruktivne bolesti pluća (14/7/04) - 2004-07-13


Astmatičari imaju dvanaest puta veće izglede da obole od kronične bolesti pluća - pokazalo je najnovije istraživanje koje su proveli znanstvenici sa Sveučilišta Arizone.

Rezultati istraživanja, koje je trajalo ukupno dvadeset godina, ukazuju da astmatičari mnogo lakše od ostalih obolijevaju od kroničnih opstruktivnih bolesti pluća, kao što su emfizem i kronični bronhitis. Ove bolesti nanose trajnu štetu plućima i otežavaju disanje, a u Sjedinjenim Državama od njih pati 16 milijuna ljudi.

Kronične opstruktivne bolesti pluća uglavnom se razvijaju kao posljedica pušenja i četvrti su po redu uzrok smrti u Sjedinjenim Državama i diljem svijeta. Tipični pušači uglavnom prvih nekoliko godina ne primjećuju ili ne žele priznati prve simptome takvih bolesti. Među simptomima su zadihanost i kronični kašalj.

"Istraživanje pokazuje snažnu vezu između dijagnoze astme i razvijanja kroničnih opstruktivnih bolesti pluća," izjavila je Graciela Silva, znanstvenica sa Sveučilišta Arizone. Istraživanje, koje je obuhvatilo tri tisuće ljudi, pokazalo je da astmatičari 17 puta češće obolijevaju od emfizema, 10 puta češće razvijaju simptome kroničnog bronhitisa i 12 puta češće razvijaju kronične opstruktivne bolesti pluća. Astma, sama po sebi, ne uzrokuje trajno oštećenje pluća.

XS
SM
MD
LG