Linkovi

U svibnju američki trgovinski deficit manji od očekivanog (14/7/04) - 2004-07-13


Američki trgovinski manjak neočekivano je bio manji u svibnju, uz snažniji gospodarski rast u inozemstvu i nešto slabiju vrijednost dolara. Deficit je iznosio oko 46 milijardi dolara, dok su analitičari predviđali da će biti 48 milijardi i 300 milijuna. Istovremeno američki je izvoz povećan za skoro 3 posto na rekordnih 97 milijardi i 100 milijuna dolara. Međutim, u svibnju je zabilježen i rekordan uvoz – Sjedinjene Države su iz inozemstva uvele robe i usluga u vrijednosti od 143 milijarde i 100 milijuna dolara.

***

Ovaj tjedan mnoge američke kompanije objavljuju rezultate poslovanja za drugo tromjesečje. Najveća svjetska brokerska tvrtka Merrill Lynch, prijavivši profit od milijardu i osamdeset milijuna dolara, odnosno, dolar po dionici. Ovaj prihod veći je za 13 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

***

A podatke o poslovanju u drugom tromjesečju je objavila i korporacija Gannet, najveći izdavač novina u Sjedinjenim Državama. Ova korporacija između ostalog je i vlasnik najtiražnijeg dnevnog lista USA Today, a prijavila je prihod od 9 posto, 354 milijuna i 400 tisuća dolara, odnosno 1 dolar i 30 centi po dionici. Ovaj je profit ostvaren na ukupni promet od milijardu i 870 milijuna dolara.

XS
SM
MD
LG