Linkovi

WP: Pad podrške birača ratu u Iraku (13/7/04) - 2004-07-13


New York Times analizira govor predsjednika Busha u Teneesseeju u kojem je žestoko branio svoju odluku da krene u rat protiv Iraka. Njujorški dnevnik ocjenjuje da je govor reflektirao sve veće kritike koje najvjerojatniji demokratski predsjednički kandidat John Kerry i njegovi saveznici upućuju predsjedniku kao vrhovnom zapovjedniku.

Istodobno, demokratske kandidate za Bijelu kuću kritizirao je dopredsjednik Dick Cheney. On je rekao da John Kerry i John Edwards nemaju odlučnosti i konzistentnosti potrebne kako bi se sukobili s prijetnjama pred kojima se nalaze Sjedinjene Države. Prema njegovim riječima, demokratski izazivači pokušavaju “promjeniti povijest za svoje političke ciljeve” podjećajući da su obojica demokratskih senatora glasala za senatsku rezoluciju kojom je podržana odluka da se krene u rat protiv Iraka.

I Washington Post posvećuje veliku pozornost jučerašnjem govoru predsjednika Busha. Novinar ovog lista ocjenjuje da je govor bio pokušaj da se ojača njegov politički položaj po pitanju rata u Iraku. Prema novoj anketi Washington Posta 45 posto ispitanika vjeruje da je rat u Iraku vrijedan borbe. Prije dva mjeseca tako je razmišljalo 47 posto Amerikanaca, a prije godinu dana 57 posto.

Evo i jedne nepolitičke teme koju izdvajamo iz Christian Science Monitora…U američkim školama sve je više bankomata iz kojih djeca mogu sama podizati novac. Prema istraživanju iz 2003. godine, 17 posto tinejđera ima čekt kartice što predstavlja povećanje od pet posto u odnosu na 2000-tu godinu. A da se radi o unosnom biznisu pokazuje podatak iz jedne srednje škole u Oregonu na čijem je bankomatu u mjesec dana bilo 140 transakcija od kojih se svaka naplaćuje po jedan dolar. Za dvije godine škola će isplatiti vrijednost bankomata i nakon toga će početi ostvarivati zaradu. Stručnjake, međutim, najviše brine da će na ovaj način doći do poticanja potrošačkog mentaliteta…., piše Christian Science Monitor.

XS
SM
MD
LG