Linkovi

Lješnjak, cimet, kakao i menta - novi hrvatski džemovi za američko tržište - 2004-07-12


Džem od smokava splitske tvrtke SMS dobio je nedavno na međunarodnom sajmu hrane u New Yorku zlatnu medalju ostvarivši još jedan uspješan korak na američkom tržištu. Zlatnu medalju za najbolji džem u 2004. godini na području SAD-a dobio je SMS-ov džem od smokava s okusom naranče osvojivši najsjajnije odličje u jakoj konkurenciji na International Fancy Food Showu.

Džem iz splitske tvrtke SMS čija kratica znači “sunce, more i sol” već je tri godine prisutan na američkom tržištu. Distribuciju SMS-ovih proizvoda za područje Amerike i Kanade obavlja tvrtka Dalmatia Import iz Miamija. Osvojenu zlatnu medalju na sajmu hrane u New Yorku za džem od smokava s okusom naranče komentira Viktor Unić, voditelj marketinga u tvrtki SMS.

“Nagrada što smo je dobili na sajmu Fancy Food Show ove godine u kategoriji najboljeg džema za američko tržište za 2004. godinu svakako nas je mogu reći malo iznenadila, ali nije bila neočekivana. To je jednostavno nagrada ne samo za proizvod nego taj proizvod je SMS-ov život kao i život SMS-ih distributera tako da su se u biti sve komponente sagledale u toj jednoj teglici od 240 grama.”

U konkurenciji na sajmu hrane u New Yorku gdje je SMS-ov džem od suhih smokava s okusom naranče dobio zlatnu medalju sudjelovalo je 1500 tvrtki s 3 500 uglavnom delikatesnih proizvoda. Džem od smokava s okusom naranče proizvodi se u SMS-u više od 5 godina. Taj se asortiman sastoji još od džema na bazi od suhe smokve s kakakom te rogačem, a postoji i džem samo od suhih smokava.

Što je američki kupac, u prosjeku veće platežne moći, prepoznao u džemu od smokava s okusom naranče? Pojasnio je Viktor Unić, voditelj marketinga u splitskoj tvrtki SMS. “Svakako u našoj viziji stoji da želimo biti originalni, kvalitetni i razvojno orijentirani s visokim stupnjem zadovoljstva potrošača i radnika.

Američki kupac je upravo prepoznao to. Originalnost, znači suhu smokvu, pogotovo našu suhu smokvu koja se ovdje na ovim područjima radi već stoljećima koju smo mi obogatili s okusom naranče i to je ta originalnost. Mi nismo napravili ništa novo već smo samo uzeli ono što daje priroda.“

Za sada se SMS-ovi proizodi mogu pronaći na istoku Amerike, primjerice u New Yorku i Bostonu, a cilj je predstaviti ponudu i na području zapadne obale. Do sada je splitska tvrtka SMS na područje SAD-a izvezla 120 tona džema koji se kao delikatesa prodaje pod nazivom Adriatic Figspread.

U SMS-u se nadaju kako će američki kupac prepoznati vrijednost i ostalih SMS-ovih proizvoda kao što su masline, maslinovo ulje i slane ribe, a za tržište Sjedinjenih Američkih Država u SMS-u spremaju i poneko iznenađenje. O tome je Viktor Unić, voditelj marketinga u splitskoj tvrtki SMS kazao: “Definitivno imamo nešto sa čim ćemo iznenadit, a to su tri nova džema na bazi od suhe smokve s lješnjakom, cimetom i okusom kakaoa i mente. Okus kakaoa i mente je nešto kao 'after eight', a mi ga zovemo 'after fjaka'. Znači po dalmatinski, a šta se tiče nekih ostalih proizvoda to su definitivno prerađevine na bazi ekološke poljoprivrede.

Važno je istaknuti kako će SMS biti prvi proizvođač koji će uskoro na američko tržište izvesti ekološki džem od suhe smokve” - rekao je ovaj voditelj marketinga u splitskoj tvrtki SMS.

XS
SM
MD
LG