Linkovi

Panel odbacuje sugestije Bushove administracije o povezanosti al-Qaide i Iraka (12/7/04) - 2004-07-12


Iz danađnjeg tiska izdvajamo dva teksta objavljena u New York Timesu. U prvom se izvjeđtava da że neovisno povjerenstvo koje istraţuje okolnosti teroristièkih napada na Sjedinjene Drţave 11. rujna 2001, u svom zakljuènom izvjeđżu, odbaciti sugestije Bushove administracije prema kojima su Irak i al-Qaeda bili u vezi. Times piđe da izvjeđże panela vjerojatno neże biti dobrodođlo u Bijeloj kużi jer że se u njemu ukazati i na neke propuste na viđim razinama Bushove administracije.

Savjetnici u kampanji najvjerojatnijeg demokratskog predsjednièkog kandidata senatora Johna Kerrya kaţu da senator iz Massachusettsa s nestrpljenjem iđèekuje objavljivanje spomenutog izvjeđża. On vjeruje, nastavlja njujorđki dnevnik, da że to nanijeti đtetu predsjedniku Bushu pokazujużi da predsjednik i njegovi savjetnici nisu dovoljno uviðali veliku opasnost prije teroristièkih napada 2001. godine te da su zavarali naciju navodeżi razloge za rat s Irakom. Izvjeđże że sadrţavati kritike nekoliko vladinih agencija, poglavito CIA i FBI, u doba administracije predsjednika Clintona i aktualnog predsjednika, a i traţit że se reforma amerièke obavjeđtajne zajednice.

A pod naslovom “Pod pritiskom desne struje predsjednik Bush zaođtrava stav oko istospolnih brakova” New York Times piđe da se predsjednik sve viđe javno zalaţe za donođenje ustavnog amandmana kojim se zabranili istospolni brakovi. Demokratski kandidat za predsjednika John Kerry i njegov kandidat za dopredsjednika John Edwards takoðer se protive takvim braènim zajednicama, ali vjeruju da bi svaka savezna drţava trebala sama donijeti svoje zakone po tom pitanju. U New York Timesu piđe kako izgleda da je Bijela kuża izmeðu dvije vatre – s jedne su konzervativci koji traţe od predsjednika da se zaloţi za zabranu istospolnih brakova, a s druge su neki republikanci koji su zabrinuti da bi takav stav mogao dovesti do udaljavanja neodluènih umjerenih glasaèa.

XS
SM
MD
LG