Linkovi

Kerry i Edwards žele da Irak postane stabilna i sigurna demokratska zemlja (12/7/04) - 2004-07-12


Najvjerojatniji demokratski predsjednički kandidat John Kerry i njegov potencijalni zamjenik John Edwards izjavili su da su predani tome da Irak postane stabilna i sigurna demokracija. U nizu objavljenih intervjua dvojica senatora su izjavila da će zbog rata u Iraku trebati novo čelništvo u Bijeloj kući kako bi ponovno steklo povjerenje američkih saveznika. Demokratski kandidati također su optužili predsjednika Busha da je zaveo Amerikance glede Iraka.

U međuvremenu su se čelnici Demokratske stranke složili oko dokumenta na 35 stranica u kojem se naznačuju novi politički ciljevi, a koji će biti predstavljen na Demokratskoj konvenciji u Bostonu kasnije ovaj mjesec. Između ostalog, u ovoj svojevrsnoj platformi se kaže da američke postrojbe trebaju ostati u Iraku koliko god bude potrebno kako bi pružile podršku iračkoj suverenoj vladi.

***

Američki tjednik Newsweek javlja da američki dužnosnici razmatraju odgađanje predsjedničkih izbora u studenome u slučaju da al-Qaida prije toga izvrši teroristički napad. Prema pisanju ovog magazina, jedan neimenovani dužnosnik zadužen za borbu protiv terorizma izjavio je da je Ministarstvo domovinske sigurnosti zatražilo od Ministarstva pravosuđa da utvrdi kako bi izbori mogli biti odgođeni u okviru zakonskih propisa. Prošli tjedan ministar domovinske sigurnosti Tom Ridge je izjavio da "vjerodostojna izvješća" ukazuju da bi al-Qaida mogla pokušati izvršiti veći teroristički napad usmjeren na ometanje konvencija Demokratske i Republikanske stranke i samih predsjedničkih izbora koji se održavaju 2. studenog.

XS
SM
MD
LG