Linkovi

Treba li provesti temeljite promjene u američkoj obavještajnoj zajednici? (12/7/04) - 2004-07-12


Nakon objavljivanja senatskog izvješća u kojem se oštro kritizira način na koji američke obavještajne službe prikupljaju i analiziraju podatke, članovi Kongresa usmjeravaju svoju pozornost na to treba li - i kako - provesti temeljite promjene u američkoj obavještajnoj zajednici.

Predsjedatelj senatskog Odbora za obavještajne djelatnosti Pat Roberts izjavio je da je Bijela kuća informirala Kongres o mogućnosti terorističkog napada na Sjedinjene Države u vremenu od sad pa do predsjedničkih izbora u studenome. "U ovim trenucima našoj zemlji prijeti mogući teroristički napad. Znamo da je ova prijetnja najozbiljnija od terorističkih napada 11. rujna 2001. godine".

Senatski odbor je na 511 stranica objavio izvješće u kojem se američkim obavještajnim agencijama pripisuje krivnja zbog preuveličavanja opasnosti od iračkog oružja masovnog uništavanja uoči rata s Irakom. Senator Roberts kaže da je, nakon objavljivanja izvješća o stanju obavještajnih službi 2002. godine, Središnja obavještajna služba CIA poboljšala razmjenu informacija s članovima Kongresa.

No on je najavio da će kasnije ovog mjeseca senatski Odbor za obavještajne djelatnosti razmotriti načine reformiranja ustrojstva američke obvještajne zajednice."Mislim da, uz dužno poštovanje onima koji misle drugačije, imamo problem kulture djelovanja u CIA-i i na neki način se samozavaravamo glede toga i to se mora promjeniti. I upravo zbog toga - saslušanja koja ćemo održati pred našim Odborom izuzetno su važna, međutim radi se o tekućem procesu".

Potpredsjednik senatskog Odbora za obavještajne djelatnosti, Jay Rockefeller rekao je da je jedno od pitanja treba li imenovati jednu osobu koja bi koordinirala sve američke obavještajne napore. "Postoje neke sugestije da imenujemo takvu osobu ili više njih. No o tome kako bismo to mogli učiniti raspravljat ćemo na sjednicama našeg Odbora. Postavljaju se pitanja: treba li to učiniti kroz vertikalnu integraciju ovlasti ili putem podijele ovlasti kako bi obavještajne agencije bolje razmjenjivale informacije negoli sad".

Jučer je stupila na snagu ostavka direktora CIA-e Georgea Teneta tako da CIA-u trenutno vodi vršitelj dužnosti direktora John McLaughlin. Senator Rockefeller dodaje da premda nema ništa protiv gospodina McLaughlina, on vjeruje da bi Bijela kuća trebala imenovati stalnog direktora što prije. "Neprihvatljivo je da, u vrlo opasnom razdoblju po Sjedinjene Države, na čelu CIA-e imamo osobu koja se naziva vršiteljem dužnosti direktora".

I senator Roberts vjeruje da bi što prije trebalo imenovati novog čelnika CIA-e. Obojica senatora su dodala da znaju nekoliko uglednih kandidata koji bi mogli dobiti zeleno svjetlo i od demokratske i od republikanske stranke.

XS
SM
MD
LG