Linkovi

Amerikanci čitaju sve manje (13/7/04) - 2004-07-12


Istraživanje koje je provela Nacionalna zaklada za umjetnost pokazuje da Amerikanci sve manje čitaju – pogotovo romane, pripovjetke, poeziju i drame. Beletristiku polako ali sigurno zamijejuje druga vrst zabave – ona elektronska.

Iako se pred američkim knjižarama često formiraju redovi uzbuđenih kupaca koji žele što prije kupiti novog Harryja Pottera ili, recimo, memoare Bill Clintona, odrasli Amerikanci sve manje čitaju. Najnovije istraživanje provedeno u sklopu Popisa stanovništva pokazuje da se između 1982. i 2002. broj Amerikanaca koji čitaju književna djela, odnosno beletristiku, smanjio za deset posto.

G. 2002, romane, pripovjetke, poeziju i dramska djela čitalo je nešto manje od 47 posto odraslih Amerikanaca. 1982. godine, da čita beletristiku tvrdilo je 57 posto Amerikanaca. Treba reći da se u beletristiku ubrajaju i jeftinije književne forme, recimo ljubići, krimići, westerni i znanstvena fantastika. Zanimljivo je inače da, bez obzira na ove dosta porazne nalaze, nakladništvo posljednjih godina u Americi bilježi izvrsne rezultate. Očekuje se da će 2008., nakladne kuće zaraditi 44 milijarde dolara, čak 58 posto više novca nego prošle godine.

Izvrsno se prodaje publicistika, te razni priručnici, od vrtlarstva i kuhanja do takozvanog self-helpa. Inače, književnost posljednjih godina ima vrlo poznate promotore – od prve dame Laure Bush, koja je po profesiji knjižničarka, pa do televizijske voditeljice Oprah Winfrey. Oprah čak i promovira dijela lijepe knjževnosti na televiziji – zbog toga se recimo posljednjih tjedana na listi bestsellera našla i Tolstojeva Ana Karenjina.

No, sve to ipak ne donosi milijunske naklade. Nacionalna zaklada za umjetnost uzrok nečitanju vidi u tehnologiji. 1990. godine, Amerikanci su na video-tehnologiju i kompjuterski software trošili tek oko šest posto dijela kućnog proračuna namijenjenog zabavi; danas – oko 24 posto! Na knjige, usporedbe radi, potroše 5,6 posto. Upitani što više vole – gledati televiziju ili čitati; 96 posto je reklo da više vole gledati televiziju. Čitanje beletristike zaostalo je čak i za rekreacijskim dizanjem utega – njega, u odnosu na knjigu, preferira 55 posto odraslih Amerikanaca.

XS
SM
MD
LG